Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia avertizează SUA despre riscul declanșării celui de-al Treilea Război Mondial. „Sunt ca niște copii mici care se joacă cu chibriturile”

Rusia a declarat că statele occidentale „se joacă cu focul” dacă iau în calcul posibilitatea de a permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete occidentale. De asemenea, a avertizat Statele Unite că cel de-al Treilea Război Mondial nu va fi limitat la Europa, relatează agenția Reuters.

Ucraina a declanșat incursiunea în regiunea rusă Kursk pe 6 august, fiind considerat cel mai amplu atac asupra Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial. Președintele Vladimir Putin a anunțat că va exista un răspuns pe măsură din partea Rusiei în urma acestui atac.

Serghei Lavrov, care este ministrul de Externe al Rusiei de peste 20 de ani, a precizat că Occidentul încearcă să escaladeze războiul din Ucraina și „caută probleme”, în condițiile în care Ucraina a solicitat diminuarea restricțiilor privind utilizarea armelor furnizate din străinătate.

De la invadarea Ucrainei în februarie 2022, Putin a avertizat în mod repetat cu privire la riscul unui război mult mai amplu care să fie implicate cele mai mari puteri nucleare, cu toate că a evidențiat că Rusia nu își dorește un conflict cu alianța NATO condusă de SUA.

„Confirmăm încă o dată că a te juca cu focul - și ei sunt ca niște copii mici care se joacă cu chibriturile - este un lucru foarte periculos pentru unchii și mătușile adulți cărora li se încredințează arme nucleare într-o țară occidentală sau alta.

Americanii asociază fără echivoc discuțiile despre al Treilea Război Mondial cu ceva care, Doamne ferește, dacă se va întâmpla, va afecta exclusiv Europa”, a declarat Lavrov, la Moscova, potrivit sursei citate.

În schimb, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat la începutul acestei luni că atacul asupra regiunii ruse Kursk a arătat că amenințările Kremlinului cu represaliile au fost o cacealma.

Zelenski a menționat că Ucraina nu a putut utiliza armele de care dispune pentru a lovi unele obiective militare rusești, din cauza restricțiilor impuse de aliați. Liderul ucrainean a îndemnat aliații să fie mai îndrăzneți în deciziile lor cu privire la modul de a ajuta Kievul în război.

Rusia a susținut că armamentul occidental, inclusiv tancurile britanice și sistemele de rachete americane, au fost folosite de Ucraina la Kursk. Kievul a confirmat că a folosit rachete americane HIMARS pentru a distruge podurile din Kursk.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE