Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jumătate din blocurile din București au rămas fără apă caldă. ELCEN susține că avaria s-a produs în reţeaua Termoenergetica

O defecțiune majoră a făcut ca ELCEN să oprească CET Progresu, iar aproape jumătate din blocurile din București racordate la această rețea au rămas fără apă caldă. Aceste probleme se adaugă lucrărilor de reparații și modernizări care au început ieri în toate sectoarele și care sunt programate să țină până lunea viitoare.

Fără apă caldă în aproape jumătate din blocurile din București racordate la CET Progresu

Compania responsabilă cu producerea agentului termic din capitală, ELCEN, a anunțat că a oprit forțat CET Progresu, din cauza unei defecțiuni complet neprevăzute și care nu mai făcea posibilă funcționarea centralei, cel puțin în cursul acestei zile.

Nu este clar cât timp va fi închis CET Progresu. De menționat este că, potrivit ELCEN, CET Progresu asigură aproape 50% din furnizarea de apă caldă în București, motiv pentru care în jur de 4.500 de blocuri racordate la rețeaua principală au rămas fără apă caldă.

Știm că sunt de ani buni probleme de livrare a apei calde în București, pentru că apar avarii la centralele din capitală și rețeaua este foarte îmbătrânită. În ultimii ani, au fost schimbați mulți kilometri de țevi, însă este nevoie în continuare de intervenții în acest sens.

ELCEN susține că responsabilitatea privind oprirea apei calde în Bucureşti intră exclusiv în sarcina Termoenergetica

Reprezentanții ELCEN (Electrocentrale Bucureşti SA) au transmis că responsabilitatea privind sistarea apei calde în mai multe zone din București este exclusiv a companiei Termoenergetica, în condițiile în care avaria s-a produs în reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica Bucureşti.

Ulterior, producătorul de energie termică a venit cu clarificări în legătură cu oprirea forţată a CET Progresu marţi, din cauza avariei produse în reţeaua de termoficare a Termoenergetica, "în virtutea corectei informări a opiniei publice şi pentru evitarea oricăror confuzii".

„Avaria s-a produs în reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica Bucureşti. Nu există nicio avarie la CET Progresu, aparţinând ELCEN. Responsabilitatea privind sistarea apei calde în mai multe zone din Bucureşti ca urmare a producerii avariei intră exclusiv în sarcina Termoenergetica. Oprirea forţată a CET Progresu este o consecinţă a incapacităţii tehnice a Termoenergetica de a asigura parametrii minimi necesari funcţionării corespunzătoare a centralei termoelectrice", se arată într-un comunicat al ELCEN, citat de Agerpres.

Când va fi repornit CET Progresu

ELCEN susține că CET Progresu va fi repornită miercuri dimineaţă, dacă vor fi asigurate condiţiile tehnice care să permită funcţionarea în siguranţă a agregatelor.

„Consumatorii din Bucureşti nu sunt racordaţi la CET Progresu (ELCEN). Aceştia au o relaţie contractuala exclusiv cu Termoenergetica. ELCEN produce si livrează agent termic până la limita (gardul) celor 4 CET-uri pe care le deţine. Termoenergetica preia agentul termic de la ELCEN şi îl furnizează sub forma de apă caldă menajeră la consumatori", arată sursa citată.

Ce probleme au dus la oprirea CET Progresu

Termocentrala CET Progresu a fost oprită marţi, ora 14:20 din cauza unei avarii survenite în jurul orei 13:00 în reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica Bucureşti.

„Avaria produsă în reţeaua de termoficare a avut repercusiuni şi asupra instalaţiilor din CET Progresu. Deşi echipele ELCEN au făcut toate eforturile de a menţine centrala în funcţiune, Termoenergetica nu a reuşit să asigure sarcina termică minimă, ceea ce a condus la oprirea forţată a CET Progresu.

CET Progresu nu poate opera din punct de vedere tehnic sub parametrii minimi de funcţionare, întrucât această situaţie presupune un regim de funcţionare anormal, extrem de periculos, ce poate conduce la avarierea gravă a echipamentelor energetice din cadrul centralei, cu risc major de indisponibilizare a acestor agregate şi impact critic asupra activităţii ELCEN. CET Progresu va rămâne închisă până când Termoenergetica va lua toate măsurile tehnice şi organizatorice care se impun pentru a asigura sarcina termică minimă corespunzătoare unui regim de funcţionare acceptabil", a mai transmis ELCEN.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE