Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski va prezenta Statelor Unite un plan de pace. Rușii continuă bombardarea marilor orașe din Ucraina

Volodimir Zelenski a anunțat că va prezenta un plan de încetare a războiului candidaților Kamala Harris și Donald Trump care își dispută președinția Statelor Unite, dar și lui Biden. Liderul de la Kiev a mai dezvăluit că Ucraina a testat prima rachetă balistică fabricată în țară. Rusia a atacat, pentru a doua zi consecutiv, cu rachete și drone kamikaze marile orașe din Ucraina.

În replică la atacul Moscovei, trupele ucrainene încearcă să avanseze pe teritoriul rus, în regiunea Belgorod. Sirenele s-ar fi auzit în apropiere de centrala nucleară din Kursk, potrivit unor martori. Șeful agenției pentru energie atomică a ONU se află în inspecție în zonă.

Explozii puternice s-au auzit în mai multe orașe din Ucraina. Doar în Kiev apărarea aeriană a reușit să distrugă 15 drone kamikaze și mai multe rachete. Pe parcursul nopții, o rachetă a lovit clădirea unui hotel din orașul Krivoi Rog. Cel puțin doi oameni au murit, iar alți cinci au fost răniți.

Și în regiunea Zaporojie, obuzele rusești au ucis trei oameni. Presa ucraineană scrie despre zeci de drone și de rachete lansate de armata rusă. A fost vizată în special infrastructura civilă.

Armata rusă a executat luni unul dintre cele mai puternice atacuri asupra Ucrainei. Au fost lovite centrale electrice, dar și clădiri rezidențiale. Cel puțin șapte oameni au murit, iar mai multe localități au rămas fără energie electrică și apă potabilă. În total, pe parcursul zilei de luni, rușii au folosit peste 200 de rachete și drone. SUA au condamnat atacul și au promis să crească ajutorul, inclusiv militar, pentru Ucraina.

John Kirby, purtător de cuvânt Consiliul Național de Securitate: „Condamnăm în termenii cei mai fermi războiul constant al Rusiei împotriva Ucrainei și încercările acesteia de a arunca poporul ucrainean în întuneric.

Vom continua să conducem coaliția de peste 50 de țări pentru a furniza Ucrainei echipamentele militare de care are mare nevoie. Este vorba cu siguranță de sisteme de apărare aeriană și interceptoare, care se dovedesc atât de esențiale în apărarea Ucrainei împotriva acestor atacuri. Și au nevoie de ele în fiecare zi. De asemenea, furnizăm Ucrainei echipamente în domeniul energiei pentru a repara ceea ce Rusia a deteriorat și pentru a consolida rezistența rețelei energetice a Ucrainei.”

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a anunțat că Ucraina va răspunde atacului și a cerut partenerilor străini să permită ca armata Kievului să lovească ținte militare de pe teritoriul rus cu arme occidentale.

Rusia susține că solicitarea Ucrainei de a lovi teritoriul rus cu arme occidentale e un șantaj

În schimb, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a afirmat că solicitările Kievului către Occident pentru a-i permite să lovească teritoriul Rusiei cu arme occidentale echivalează cu un șantaj, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

De asemenea, Lavrov a menționat că Rusia îşi „ajustează” doctrina nucleară şi că este periculos pentru puterile nucleare occidentale să „se joace cu focul”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE