Șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică avertizează că situaţia este gravă la centrala atomoelectrică din Kursk și că există un risc de incident nuclear. Rafael Grossi a făcut o vizită în zonă, după ce Rusia a acuzat că centrala a fost vizată de armata ucraineană. El a lansat un apel la toate forțele implicate în război să nu atace instalația nucleară.
Grossi a mers la Kursk după ce a precizat la începutul săptămânii că vrea să evalueze în mod independent ceea ce se întâmplă cu centrala. Rusia a informat AIEA că au fost găsite fragmente de drone în apropierea unui loc unde se depozitează combustibilul uzat al centralei.
Oficialul a spus că turul i-a permis să vadă cele mai importante părți ale centralei, care se află la mai puțin de 50 de kilometri de locul unde se poartă lupte între forțele ruse și ucrainene.
Rafael Grossi, director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică: „Nucleul reactorului care conține material nuclear este protejat doar de un acoperiș normal. Acest lucru îl face extrem de expus și fragil, de exemplu, la impactul artileriei sau la o dronă sau o rachetă.
Acest conflict, acest război nu este responsabilitatea AIEA. Ceea ce este responsabilitatea AIEA, și ne vom asuma această responsabilitate, este să ne asigurăm că nu are loc niciun accident nuclear.”
Șeful Agenției ONU a precizat că centrala electrică de la Kursk funcționează în prezent în condiții foarte apropiate de cele normale. Iar Rosenergoatom, compania rusă care administrează facilitatea, a declarat că el a putut constata că reactorul 3 merge la întreaga capacitate, în vreme ce reactorul 4 se află în mentenanță, după cum era programat.
Alexei Likacev, director general ROSATOM: „Colegii noștri au răspuns la invitație destul de prompt, au sosit și au examinat cu atenție situația de la stație. Au văzut tensiunea care există astăzi în Kurchatov, la locul stației de operare, la șantier și setul de măsuri care asigură siguranța. În primul rând, siguranţa oamenilor şi a instalaţiei”
Rafael Grossi a anunțat că va merge la Kiev săptămâna viitoare pentru a discuta cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski ii a subliniat că este important să se mențină dialogul.
Știrea inițială:
Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a ajuns marţi la centrala nucleară rusă de la Kursk pentru e evalua situaţia, după lansarea unei ofensive ucrainene surpriză în regiune, relatează AFP.
Agenţia nucleară rusă, Rosatom, a confirmat sosirea lui unei echipe a AFP care se află la Kurceatov, oraş situat în apropiere de centrală.
Într-un comunicat, Rafael Grossi a afirmat luni că vrea să "evalueze de manieră independentă ceea ce se întâmplă", adăugând că "securitatea tuturor centralelor nucleare" este "o chestiune centrală" pentru AIEA.
De la începutul ofensivei ruse în Ucraina în urmă cu doi ani şi jumătate, agenţia avertizează cu regularitate împotriva riscului de accident nuclear din cauza luptelor din apropierea centralelor.
Atenţia şi îngrijorarea se concentrau până acum asupra centralei de la Zaporojie, în sudul Ucrainei, pe care trupele ruse ocupat-o în martie 2022.
Dar, în urmă cu trei săptămâni, pe 6 august, Ucraina a lansat o amplă ofensivă transfrontalieră în regiunea rusă Kursk.
Trupele Kievului continuă de atunci să avanseze în teritoriul rus, în timp ce cele ale Moscovei susţin că avansează în estul Ucrainei.
Rusia insistă de atunci asupra riscului unei catastrofe nucleare în caz de atac ucrainean asupra centralei de la Kursk, aflate la circa 60 de kilometri de frontiera ucraineană.
Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări săptămâna trecută că Ucraina a încercat să lovească situl.
Rusia susține că Ucraina a încercat să atace centrala de la Kursk
AIEA susţine că a fost informată de Rusia despre descoperirea de fragmente de drone la circa o sută de metri de o infrastructură de stocare a combustibilului uzat al centralei de la Kursk.
Administraţia centralei de la Kursk a mai afirmat şi în octombrie 2023 că aceasta a fost ţinta a trei drone ucrainene, care nu au provocat totuşi nici pagube, nici victime.
Construită la circa 50 km vest de oraşul Kursk, capitala regională unde locuiesc circa 440.000 de persoane, aceasta dispune de şase reactoare, dintre care două în curs de construcţie.
Din celelalte patru, două sunt oprite şi două sunt deplin operaţionale. Sunt de acelaşi tip ca reactoarele de la Cernobâl, în Ucraina, fără dom de protecţie.
Accidentul nuclear de la Cernobîl din 1986, considerat cel mai grav din istorie, a contaminat zone întinse în special în Ucraina, Belarus şi Rusia. O mare parte a restului Europei s-a confruntat de asemenea cu efecte ale radiaţiilor.
Tariq Rauf, un fost funcţionar al AIEA, susţine că acest tip de reactoare au trecut prin "ameliorări semnificative în materie de securitate".
Robert Kelley, fost director pentru inspecţii al AIEA, susţine că "posibilitatea unui incident de tip Cernobâl cu un reactor care a explodat şi a ars zile întregi este zero".