Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ajungerea rușilor la Gurile Dunării, una dintre amenințările esențiale pentru România. General: ”Ar însemna o schimbare strategică”

Prin operația din Kursk, militarii ucraineni au dejucat planul Federației Ruse de a crea centura de est, ce le-ar fi permis rușilor să desfășoare acțiuni ofensive spre Kiev. De asemenea, Moscova ar avea în plan să creeze centura de sud, considerată ”cea mai avantajoasă cucerire teritorială”, deoarece le-ar permite să aibă acces la Odessa, Gurile Dunării și la Transnistria, a explicat generalul în rezervă, Virgil Bălăceanu, la Euronews România.

Președinte Asociația Ofițerilor în Rezervă din România a avertizat că ajungerea rușilor la gurile Dunării sau un regim naționalist pro Moscova la Kiev ar reprezenta amenințări esențiale pentru România.

În emisiunea ”Euronews acum” de la Euronews România, analistul militar Virgil Bălăceanu a explicat că rușii desfășoară bombardamente pentru a afecta sistemul energetic al Ucrainei „în perspectiva iernii care vine”,

Rusia acționează din toate perspectivele - război clasic, război energetic, război economic, război informațional potrivit caraceteristicilor unui război de uzură de lungă durată.

Situația este reechilibrată odată cu declanșarea operației Kursk, deja se vorbește despre comandamentul operațional pentru bătălia Kursk. E vorba despre comandamentul operațional Sivesrsk. Se recâștigă, pe de o parte, inițiativa de către Ucraina, în condițiile în care rușii păstrează inițiativa pe majoritatea direcțiilor de front. De fapt, greșesc când spun că pe majoritatea direcțiilor, pe toate direcțiile”, a afirmat analistul militar.

General: „Se duce o luptă de contact în zona Kursk”

Generalul Bălăceanu a menționat că rușii își concentrează ofensiva „de pe malul stâng al Niprului până în zona Karkov”.

„Sunt 11 direcții în care rușii continuă ofensiva, cu o centrare a efortului în zona Donbasului, apropiindu-se pe direcții secundare și de puncte centrale care reprezintă esența apărării în Donbas. E vorba despre Kramatorsk, un oraș care este îngemănat cu un al doilea oraș, Sloviansk.

Pe de altă parte, în Kursk au stagnat acțiunile ofensive ale ucrainenilor, în mare parte. O parte din localități au fost recucerite de ruși. Putem considera că se duce o luptă de contact în zona Kursk. Vom vedea pe ce aliniament se stabilizează frontul. Vom vedea modul în care ucrainenii dispun de rezerve care să-și consolideze apărarea și vom vedea în același timp, capacitatea rușilor de a-și crea gruparea de contraofensivă care bănuiesc că va avea ca rol principal încercuirea grupării de forțe ucrainene care acționează în bătălia pentru Kursk”, a mai menționat generalul în rezervă.

Generalul Virgil Bălăceanu: „Asistăm la un război în oglindă”

”În proporții diferite asistăm la un război în oglindă, un război clasic - bătălia pentru Donbas, în oglindă cu bătălia pentru Kursk. Lovirea sistemului energetic de către Federația Rusă, dar și lovirea sistemului de rafinarare-transport-depozitare de combustibil din Federația Rusă. Kievul, lovit dens și des, dar în același timp asistăm și la lovituri asupra Moscovei.

Este un anumit tip de echilibru, pentru că în definitiv rușii dețin o anumită supremație, cel puțin în anumite zone, iar, pe de altă parte, sunt semne evidente de continuare a războiului. Anul 2024 nu este clar și cred că și anul 2025.

Pe de altă parte, nu sunt niciun fel de indici de externalizare, de escaladare internațională a conflictului sau mai ales de trecere la întrebuințarea armelor nucleare tactice”, a mai precizat generalul în rezervă.

Rusia ar planifica crearea centurii de sud spre Gurile Dunării. „Ar permite Federației Ruse să controleze mult mai bine acvatoriul Mării Negre”

De asemenea, analistul militar afirmă că e greu de crezut că „Armata ucraineană mai dispune de încă o grupare de forțe, o grupare de rezervă cu care să acționeze pe modelul Kursk, în Belgorod, ținând seama că nici geografia nu este favorabilă”.

Ceea ce este important este că prin operația din Kursk s-a realizat o dejucare a planului Federației Ruse de a crea centura de est. Centura de est înseamna cuceriri teritoriale care să includă sau exclusiv orașele Harkov, Sumî și Cernihiv.

De pe direcțiile Sumî și Cernihiv, rușii au desfășurat acțiuni ofensive înspre Kiev. Ori, centura de est este importantă pentru Ucraina.

Pe de altă parte, ca un scenariu posibil - dacă rușii reușesc să creeze centura de est și dacă apărarea ucraineană este slăbită, de ce nu ar planifica rușii și crearea centurii de sud? Este cea mai avantajoasă cucerire teritorială.

E vorba despre operația Odessa, ieșire la Gurile Dunării și Transnistria. Deci, ar fi un succes strategic de proporții mari, pentru că ar permite Federației Ruse să controleze mult mai bine acvatoriul Mării Negre. Ar interzice accesul Ucrainei la exportul prin porturile maritime și porturile dunărene.

Mai mult, în replică la extinderea frontierei cu NATO în zona de nord prin intrarea Finlandei, respectiv a Suediei, s-ar apropia Federația Rusă pe o altă direcție. E vorba despre zona de sud-est, de granița cu NATO, care ar însemna o schimbare strategică din punct de vedere al amenințărilor.

Noi, în România, trebuie să ne gândim că avem două amenințări esențiale: ajungerea rușilor la gurile Dunării sau un regim naționalist pro Moscova la Kiev. Ucraina, din postura de prieten, devine un dușman”, a concluzionat generalul Bălăceanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE