Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA: Rusia a început să desfășoare trupe în Kursk. Americanii monitorizează reacția Kremlinului la incursiunea ucraineană

Kremlinul a început să trimită mai multe trupe în regiunea Kursk, pe măsură ce armata ucraineană își continuă avansul pe teritoriul rus. Este anunțul lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Statelor Unite.

Oficialul american nu a oferit mai multe detalii, însă a declarat că Washingtonul monitorizează îndeaproape reacția militară a Moscovei la incursiunea ucraineană.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA: ”În ceea ce privește reacția Rusiei, am observat că unele unități rusești au fost redirecționate de la operațiunile din Ucraina și din jurul acesteia către regiunea Kursk. Dar acestea sunt doar primele rapoarte pe care le avem. Nu pot spune cu certitudine despre câte este vorba sau câte ar mai putea fi trimise, sau care ar fi intențiile lor. Dar vedem că unele unități rusești sunt desfășurate în zona Kursk. Urmărim îndeaproape acest aspect, dar nu putem spune exact ce va face președintele Putin. Presupun că dacă își mută trupele acolo, este îngrijorat într-o oarecare măsură de ceea ce se întâmplă.”

La 10 zile de la startul incursiunii, Ucraina a preluat controlul a peste 80 de localități din Rusia și a stabilit prima administrație militară în Kursk.

Incursiunea ucraineană a început în 6 august

Atacul surpriză al trupelor ucrainene cu tancuri și alte vehicule blindate a început la 6 august și a venit din mai multe direcții în regiunea Kursk din Rusia. Deși Rusia a mai asistat la incursiuni pe teritoriul său în timpul războiului, raidul de la Kursk este remarcabil prin amploarea și viteza sa, prin implicarea raportată a unor brigăzi ucrainene întărite în luptă și prin perioada de timp în care acestea au rămas în interiorul Rusiei.

Potrivit analiștilor militari occidentali, sunt implicate până la 10.000 de trupe ucrainene.

Oficialii ucraineni afirmă că Ucraina dorește să stabilească o zonă tampon pentru a împiedica bombardarea teritoriului său din regiunea Kursk; președintele Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina a fost bombardată de Rusia de peste 2.000 de ori din zonă în această vară.

Consilier al lui Putin: NATO şi Occidentul au ajutat Ucraina să atace Rusia

Consilierul prezidenţial rus Nikolai Patruşev a declarat vineri că NATO şi Occidentul au fost direct implicate în planificarea atacului Ucrainei asupra regiunii ruse Kursk, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Patruşev a afirmat, într-un interviu pentru ziarul Izvestia, că declaraţiile Statelor Unite potrivit cărora nu au fost implicate în atac nu sunt adevărate.

"Operaţiunea din regiunea Kursk a fost planificată, de asemenea, cu participarea NATO şi a serviciilor speciale occidentale", a mai spus Patruşev. Declaraţiile conducerii americane că nu a fost implicată în crimele Kievului din regiunea Kursk nu sunt adevărate... Fără participarea şi sprijinul său direct, Kievul nu s-ar fi aventurat pe teritoriul rus", a afirmat el.

Casa Albă a afirmat că Ucraina nu a notificat-o în prealabil în legătură cu incursiunea sa şi că Washingtonul nu a fost implicat în operaţiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE