Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"În momentul de față, cu siguranță că Putin nu se simte foarte bine". Ce mutare ar urma să facă Rusia după incursiunea Ucrainei în Kursk

Incursiunea militară a ucrainenilor pe teritoriul Rusiei, în regiunea Kursk, complică lucrurile la Kremlin. Această acțiune armată durează deja de o săptămână, iar rușii încă nu au reușit să rezolve situația. Ba mai mult, ucrainenii continuă să cucerească noi teritorii.

În acest context, rămâne de așteptat ce mutare va face Vladimir Putin acum. Iar problema este cu adevărat dificilă pentru liderul de la Moscova și din perspectiva doctrinei de apărare a Rusiei, pentru că mulți se întreabă de ce nu a utilizat deja armele nucleare, din moment ce ucrainenii au pătruns pe teritoriul rus.

R. Magdin: "E o problemă de imagine, nu o poți îmbrăca așa de ușor propagandistic"

În lumina acestor evenimente, Vladimir Putin chiar are de rezolvat o ecuație extrem de dificilă.

Radu Magdin, analist politic: "Viața sa este din ce în ce mai grea în pregătirea alegerilor prezidențiale din SUA, pe care cu siguranță miza Rusia. În momentul de față, se vede că Ucraina revine în ofensivă. Acea primă ofensivă de anul trecut a avut rezultate mixte, iar apoi Ucraina a revenit în defensivă. Dar iată că acum Rusia se simte în defensivă.

Asta nu înseamnă că s-au oprit atacurile rusești asupra Ucrainei, dar înseamnă că planul ucrainean de a muta o parte din atenția și energia rusă funcționează. Și e normal să funcționeze pentru că, până la urmă, în momentul de față, se dovedește că împăratul este gol, apropo de pregătirea rusă la granița cu Ucraina. Și este o problemă de imagine, nu o poți îmbrăca așa de ușor propagandistic, indiferent de magnitudinea aparatului de propagandă de la Moscova.

În momentul de față, cu siguranță că Putin nu se simte foarte bine. Singurele mele temeri țin mai degrabă de felul încare cineva, parțial încolțit la nivel de concepție, poate acționa în momentul de față. Să vedem dacă va urma sau nu o escaladare rusească a atacurilor rusești asupra Kievului sau altor orașe."

În acest context, Rusia este obligată să răspundă după această incursiune a Ucrainei. Însă în ce mod?

Radu Magdin, analist politic: "Poți să mergi pe cantitate sau poți să mergi pe calitate. Pe cantitate, au mai trecut prin așa ceva în urmă cu câteva săptămâni, am văzut atacuri puternice și repetate asupra Kievului. Deci se poate merge pe intensitate, apropo de cantinate. Sau se poate merge pe calitate, între ghilimele, pentru că vorbim de o altă ligă de arme. Nu neapărat o pasarelă înspre zona nucleară, dar cu siguranță că, dacă este să arate un element mai puternic de forță, pot escalada, pot folosi un gen de armament care să arate că ar avea un avantaj militar.

Nu (n.r.: nu arme nucleare), mai ales într-un an electoral. În momentul în care treci această barieră, nu prea mai este cale de întoarcere. Adică pui alți actori globali într-o situație foarte dificilă. Sigur că resetează parțial logica războiului, dar nu poți să știi cum pot evolua lucrurile pe viitor. Dincolo de acțiunea asta statală, există și acțiuni individuale și nu știi dacă te pomenești cu cineva care are de asemenea armament și îți aduce, ca operator individual, ceva pe străzile Moscovei sau prin Sankt Petersburg.

Nu cred că, apropo de actori raționali, Rusia se duce acolo, dar cred că, dacă nu reușește să dea un semnal că își preia o parte din teritoriu, e posibil să încerce o escaladare sub forma unor arme superioare față de ceea ce au folosit până acum.

Dacă cumva, în vreun discurs, spune că va folosi arme nucleare și ulterior nu le folosește, își pierde efectiv orice element de disuasiune. Pentru că, la un moment dat, ai tu o problemă în precepția de proiecție a puterii."

Ce 'maschează' documentele privind desfășurarea submarinelor nucleare

Radu Magdin: "Din acest punct de vedere, aș spune că nu cred că vom ajunge acolo și sper că nu vom ajunge. Dar au loc în paralel tot felul de operațiuni informaționale. În această cheie citesc eu articolul din Financial Times, în care, vezi doamne, ar fi un fel de leak, un fel de apariție, pe surse, a eventualelor ținte. Nu întâmplător cred că a apărut acest articol în momentul de față. Se încearcă o negociere sub diferite forme. Cu siguranță avem lideri raționali și în vest. Situația politică este foarte complicată și în țările NATO, însă eu cred că, având capacitatea de degenerare a lucrurilor în plan global, lumea va fi mai precaută inclusiv la Moscova. Lumea colcăie de nervozitate, trăim un deceniu foarte turbulent.

Acolo există un aparat propagandist foarte bine pus la punct, e ca un fel de lume paralelă cu cea pe care o vedem noi. Pe de altă parte, noi nu vedem sondaje credibile. Eu cred că, totuși, ei au date reale cu privire la nemulțumirile populației și fac aceste sondări periodic. Însă în spațiul public, categoric că nu pot veni și oferi un debușeu. De la momentul 2013, când am văzut acele manifestații în Rusia, eu nu cred că Kremlinul își mai pierde timpul cu democrație sau cu exerciții de percepție de democrație, nu își mai pierde timpul cu aparențele. A decis să meargă pe cartea represiunii.

Ei merg mai degrabă pe un scenariu de proiecție de forță în zilele următoare, în baza unei evaluări militare. Reușim sau nu să-i oprim pe ucraineni? Pentru că ei trebuie să definească victoria. Ce înseamnă victoria? Îi opresc înainte de Kursk? Deci o victorie ar fi mai întâi acolo și după aia recuperarea teritoriului. Pentru că trebuie să arăți oarecum că intri tu în ofensivă, din defensiva în care ai fost. Și de asta mă tem că am putea să vedem o utilizare de arme noi sau o intensificare foarte mare a atacurilor asupra Ucrainei."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE