După consultările de la Cotroceni de duminică, președintele Klaus Iohannis a amânat să dea numele premierului. Șeful statului a spus, după consultările pe care le-a avut cu liderii partidelor proeuropene, că anunțul va fi făcut după alegerea președinților celor două Camere ale Parlamentului.
Împărțirea ministerelor: PSD - 8, PNL - 6, UDMR - 2
Totodată, se prefigurează și lista viitorilor miniștri din noul guvern. PSD ar urma să dețină 8 din cele 16 ministere, PNL să conducă 6 portofolii, iar UDMR să păstreze două.
Lista miniștrilor din noul Guvern
Premier - Marcel Ciolacu (PSD)
Șef Cancelarie - Radu Oprea (PSD)
Vicepremieri - Marian Neacșu (PSD), Cătălin Predoiu (PNL), Tanczos Barna (UDMR)
Ministerul Transporturilor - Sorin Grindeanu (PSD)
Ministerul Apărării - Angel Tîlvăr (PSD)
Ministerul Sănătății - Alexandru Rafila (PSD)
Ministerul Muncii - Simona Bucura-Oprescu (PSD)
Ministerul Digitalizării și Economiei - Bogdan Ivan (PSD)
Ministerul Culturii - Natalia Intotero (PSD)
Ministerul Agriculturii - Florin Barbu (PSD)
Ministerul Justiției – Radu Marinescu (PSD)
Ministerul de Interne – Cătălin Predoiu (PNL)
Ministerul Educației – Daniel David (PNL)
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Marcel Boloș (PNL)
Ministerul de Externe – Emil Hurezeanu (PNL)
Ministerul Mediului – Mircea Fechet (PNL)
Ministerul Energiei - Sebastian Burduja (PNL)
Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila (UDMR)
Ministerul Finanțelor - Tanczos Barna (UDMR)
Kelemen anunță că UDMR îşi asumă responsabilitatea unor ministere-cheie, Finanţe şi Dezvoltare
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a anunțat duminică seară, că partidul pe care-l conduce îşi va asuma responsabilitatea unor „ministere-cheie”.
Tanczos Barna va prelua Ministerul de Finanțe, iar Cseke Attila va gestiona portofoliul Dezvoltării.
„UDMR se alătură noului Guvern asumându-şi responsabilitatea unor ministere-cheie. Tanczos Barna va ocupa funcţia de ministru al Finanţelor şi viceprim-ministru, iar Cseke Attila va coordona Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Vom lucra pentru protejarea cetăţenilor şi pentru a readuce echilibrul şi raţiunea în procesul decizional!", a scris Kelemen pe Facebook.
De asemenea, liderul UDMR a amintit că formaţiunea sa politică a venit în campania electorală cu „soluţii raţionale”.
„În campania electorală noi am propus soluţii raţionale, un program de guvernare raţional şi am spus că trebuie să se întoarcă vocea raţiunii în Guvernul României. Într-o situaţie dificilă din punct de vedere politic, într-o criză politică majoră şi într-o situaţie dificilă din punct de vedere bugetar ne-am asumat responsabilitatea de a intra în Guvern şi a contribui la rezolvarea acestor probleme pe termen scurt şi pe termen mediu şi lung. Noi am spus că vrem să fim prezenţi în acest guvern cu oameni foarte bine pregătiţi. Ne-am asumat Ministerul de Finanţe, un minister foarte greu, şi Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice", a spus Kelemen Hunor.
Bolojan confirmă că PNL va gestiona șase ministere în noul Guvern
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a anunţat, duminică seară, că liberalii vor conduce şase ministere în noul Guvern.
Acestea vor fi: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Bolonaj a menționat că la MAI, propunerea este ca ministrul Cătălin Predoiu să îşi continue mandatul și urmează să aibă şi calitatea de vicepremier. De asemenea, Predoiu a fost desemnat şi prim-vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal.
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a fost nominalizat pentru a conduce Ministerul de Externe.
„Vreau să îi mulţumesc domnului Hurezeanu că a acceptat această nominalizare şi sunt convins că experienţa pe care a căpătat-o şi personalitatea dânsului vor da un profil cât mai bun Ministerului de Externe în reprezentarea ţării noastre în relaţiile în exterior”, a spus Bolojan, potrivit Agerpres.
Marcel Boloș a fost desemnat la Ministerul Fondurilor Europene.
„Dânsul, aşa cum ştiţi, are o experienţă mare şi are capacitatea să deblocheze lucrurile care sunt împotmolite la acest minister, în ceea ce priveşte jaloanele şi absorbţia de fonduri europene", a spus Ilie Bolojan.
- Mnisterul Energiei - Sebastian Burduja.
- Ministerul Mediului - Mircea Fechet.
- Ministerul Educaţiei şi Cercetării - Daniel David, rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai",
„Am aprobat aceste nominalizări, am aprobat acordul de coaliţie, de principiu, vom avea un candidat unic la funcţia de preşedinte şi sperăm că, începând de mâine (luni - n.r.), noul Guvern care se va forma va gestiona cu chibzuinţă treburile ţării şi va lua măsurile necesare pentru o bună guvernare în aşa fel, pe de o parte, să putem să intrăm cu echilibrele financiare în regulă în noul an şi, aşa cum am discutat şi în programul de guvernare, să ia măsuri pentru un stat mai eficient, pentru reforme, dar şi pentru continuarea dezvoltării ţării noastre", a conchis Bolojan, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al partidului.
Marcel Ciolacu, după încheierea negocierilor din coaliție: Trebuie să dăm șanse și altor oameni
Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că avocatul Radu Marinescu a fost nominalizat pentru postul de ministru al Justiției.
„Ministrul Justiției este un avocat, avocat de Înaltă Curte. Un om cu foarte multă experiență în acest domeniu. În acest moment, era ales președinte al Comisiei Juridice. În acest moment, partidul îl susține (...)
Cred că trebuie să dăm șanse și altor oameni decât au fost până acum. Ați văzut cu toții că societatea românească se schibmă. Am vorbit cu domnul viitor ministru doar la telefon. E parlamentar PSD, nu trebuie să fie recomandat”, afirmat Ciolacu.
De asemenea, Crin Antonescu „este una dintre variantele discutate” în ceea ce privește candidatul comun din partea coaliției la alegerile prezidențiale.
Surse: Cum au fost împărțite ministerele între partidele din coaliție
În urma negocierilor, liderii coaliției au distribuit ministerele din viitoarea configurație guvernamentală. PSD ar fi obținut opt ministere, PNL șase, iar UDMR două, au precizat surse politice pentru Euronews România.
Ce ministere ar putea primi PSD
- Ministerul Transporturilor - Sorin Grindeanu
- Ministerul Apărării - Angel Tîlvăr
- Ministerul Sănătății - Alexandru Rafila
- Ministerul Muncii - Simona Bucura-Oprescu
- Ministerul Digitalizării și Economiei - Bogdan Ivan
- Ministerul Culturii - Natalia Intotero
- Ministerul Agriculturii - Florin Barbu
- Ministerul Justiției – Radu Marinescu ( avocat)
Ce ministere ar putea primi PNL
- Ministerul de Interne – Cătălin Predoiu
- Ministerul Educației – Daniel David
- Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Marcel Boloș
- Ministerul de Externe – Emil Hurezeanu
- Ministerul Mediului – Mircea Fechet
- Ministerul Energiei - Sebastian Burduja
Ce ministere ar putea primi UDMR
- Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
- Ministerul Finanțelor - Tanczos Barna
Trei posturi de vicepremier, în noul Guvern
- Marian Neacșu (PSD)
- Cătălin Predoiu (PNL)
- Tanczos Barna (UDMR)
Cine va conduce Parlamentul
- Președinte al Camerei Deputaților - PSD - Ciprian Șerban
- Președinte Senat - PNL - Ilie Bolojan
Liderii partidelor proeuropene, întâlnire la Vila Lac
Liderii partidelor proeuropene s-au întâlnit la Vila Lac pentru discutii, după consultările de la Palatul Cotroceni, potrivit surselor Euronews.
Consultările cu partidele proeuropene de la Cotroceni au durat în jur de 20 de minute. Liderii nu au făcut niciun fel de declarație la final.
Ciolacu: PSD va continua discuţiile despre formarea unei coaliţii majoritare în Parlament
Partidul Social Democrat (PSD) va susţine formarea unei majorităţi parlamentare cu Partidul Naţional Liberal (PNL) şi Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), a declarat, duminică, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.
Acesta susţine că social-democraţii iau în calcul două variante de lucru, una de a avea prim-ministru în coaliţia majoritară, iar alta de a susţine un guvern minoritar.
„Mi-am luat mandatul de la Consiliul Politic Naţional, de la colegii mei, să continuăm demersurile pentru a avea o coaliţie majoritară în Parlamentul României, în această structură, şi mandatul de prim-ministru să fie atribuit Partidului Social Democrat, colegii mei au nominalizat preşedintele partidului. Dar, de asemenea, am vorbit şi posibilitatea ca PSD să susţină un guvern minoritar, dar aş dori să specific foarte clar că vorbim de un guvern majoritar format de forţele pro-europene, respectiv PNL, UDMR, fiind foarte clar că majoritatea în Parlamentul României va fi asigurată de întreaga coaliţie în formatul în care PSD va avea şefia Camerei Deputaţilor şi PNL - şefia Senatului", a afirmat Ciolacu.
Emil Boc: Nu e vremea orgoliilor, e vremea interesului general
Prim-vicepreşedintele PNL Emil Boc a declarat, duminică, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al partidului, că România are nevoie de un guvern proeuropean cu o majoritate "consistentă" în Parlament şi nu e vremea orgoliilor, ci a "interesului general".
„Ţara are nevoie în acest moment de stabilitate, de un guvern cu majoritate consistentă în Parlament. Nu este vremea orgoliilor şi a intereselor individuale de partid sau intereselor personale, este vremea interesului general. PNL a înţeles acest lucru, a spus din primul moment: avem nevoie de un guvern proeuropean puternic, consistent, capabil să gestioneze viitorul României, capabil să arate direcţia corectă pentru ţara aceasta şi PNL s-a comportat şi se va comporta ca un partid responsabil faţă de ţară în primul rând", a spus Boc.
El a explicat că discuţiile cu privire la împărţirea ministerelor vor urma abia după tranşarea discuţiilor privind desemnarea unui premier şi realizarea unei majorităţi solide în Parlament.
„Aceasta este procedura, nu pui căruţa înaintea cailor. Prima dată trebuie să ai o coaliţie, după aceea trebuie să ai un premier desemnat", a precizat liberalul.
Întrebat de ce au durat atât de mult negocierile pentru formarea unei majorităţi, Emil Boc a răspuns că aşa funcţionează democraţia şi importantă este menţinerea unei direcţii corecte.
„Pentru că aşa este democraţia, dacă noi nu ne-am obişnuit că democraţia înseamnă parcurgerea unor etape procedurale şi necesare, înseamnă că nu am înţeles nimic. Important este că direcţia e corectă", a adăugat Boc.
Candidatul comun la prezidențiale devine obiectul conflictului între PSD și PNL
Este blocaj în negocierile pentru formarea Guvernului. Liderii proeuropeni merg cu mandate separate la consultările de la Cotroceni, după ce nu s-au înțeles astăzi la ultima rundă de negocieri asupra numelui candidatului comun la prezidențiale și nici asupra numelui premierului.
Surse politice social-democrate au declarat pentru Euronews România că s-ar putea contura totuși o concluzie în urma negocierilor din această dimineață. Chiar dacă social-democrații au votat în ședința lor două variante, aceea ca PSD să fie la guvernare cu premier Marcel Ciolacu sau varianta doi, în opoziție, să susțină un guvern minoritar, este valabilă mai degrabă primul scenariu, în care PSD intră la masa guvernării iar Ciolacu va continua să fie premier.
De ce a existat și a doua variantă, cea în care PSD intră în opoziție? Potrivit surselor Euronews, liderii PSD nu se pot înțelege prea bine cu președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan.
Negocieri pe ministere
De asemenea, în ceea ce privește cearta pe ministere, PSD insistă în continuare ca UDMR să primească dezvoltarea și este posibil ca până la urmă liberalii vor ceda și le vor da acest lucru. În timp ce nu este foarte clar dacă vor primi Transporturile sau Fondurile Europene.
În privința Ministerului de Finanțe, unii social-democrați nu sunt deloc mulțumiți cu prestația lui Marcel Boloș, alții spun că este o prestație acceptabilă, și ar vrea aceștia care sunt nemulțumiți ca mai degrabă Sebastian Burduja să vină la Finanțe, da nu este o decizie pe care să o fi luat PSD, în ceea ce privește numele de miniștri pe care să-i dea PNL. În general, partidele au agreat să nu intervină în nominalizările pe care le fac partenerii de Coaliție.
Surse. Mandatul PSD: Marcel Ciolacu premier sau opoziție. PSD va prezenta două scenarii la Cotroceni
Marcel Ciolacu premier sau trecerea în Opoziție și susținerea unui guvern de dreapta. Potrivit unor surse, acestea sunt opțiunile cu care merg social democrații la consultările de la Palatul Cotroceni. Liberalii au anunțat în urma cu putin timp ca il acvcepta pe marcel ciolacu premier.
Potrivit surselor Euronews, fiecare partid merge cu un mandat separat la întâlnirea cu președintele, ceea ce face ca situația să fie incertă și dificil de prezis.
În acest context, Partidul Social Democrat (PSD) a stabilit două scenarii posibile pentru viitorul guvern:
- Marcel Ciolacu pemierul Guvernului de Coaliție: În primul scenariu, PSD ar prelua funcția de prim-ministru într-un guvern format din PSD, PNL, UDMR și minorități.
- PSD intră în Opoziție: Al doilea scenariu presupune ca PSD să opteze pentru rolul de opoziție, susținând un guvern minoritar format din PNL, USR și UDMR.
Cu toate acestea, liderii PSD speră să se ajungă la un context în această Coaliție și să avem un Guvern cu o majoritate în Parlament, chiar dacă vorbim de o majoritate fragilă, în urma alegerilor din 1 decembrie.
Social-democrații precizează că ar trebui terminate foarte multe proiecte importante în acest final de an, cum ar fi legea bugetului de stat, ordonanța „Trenuleț” și atunci își doresc să aibă un Guvern cu puteri depline. Acesta este mandatul cu care merge Marcel Ciolacu la Palatul Cotroceni. După consultările cu președintele, liderii PSD se vor reuni din nou la sediul central al partidului, pentru a vedea ce fac mai departe, dacă își împart ministerele în noul executiv sau dacă se pregătesc de opoziție.
Surse: Partidele din coaliție nu s-au înțeles la negocieri
S-a terminat întâlnirea de la Palatul Victoria între partidele care vor să formeze o coaliție proeuropeană. Liderii nu au ajuns la niciun consens sâmbătă seară privind o formulă guvernamentală, în condițiile în care duminică, la ora 12, reprezentanții partidelor parlamentare sunt așteptați la Palatul Cotroceni, la consultări cu președintele Klaus Iohannis, consultări în urma cărora președintele va nominaliza un premier, cel mai probabil din rândul majorității proeuropene.
Deocamdată, nu avem o formulă guvernamentală și un nume de premier.
Surse: Cum ar urma să fie împărțite funcțiile în noul Guvern
În acest moment, sunt ministere pe care se bat mai multe partide, au explicat surse politice pentru Euronews România.
- PSD va avea opt ministere și funcția de premier;
- PNL va avea cinci ministere
- UDMR - trei ministere
Acesta ar fi una dintre formulele agreate, au precizat surse politice pentru Euronews România.
Premierul ar urma să fie dat de PSD care are prima șansă. Dacă social-democrații refuză, liberalii au spus că își asumă să preia șefia Guvernului.
Prima șansă o are Marcel Ciolacu să fie premier, pentru că PSD insistă. Ceilalți lideri din jurul său pun chiar presiune pe Ciolacu să accepte în continuare funcția de prim-ministru. Deocamdată, nu este clar până în momentul de față dacă a luat o decizie fermă sau nu.
Executivul ar urma să aibă doi vicepremieri, unul de la PNL, unul de la UDMR, în condițiile în care PSD ar urma să aibă premierul.
Este posibil să apară și a treia funcție de premier, deoarece au existat discuții în rândul liderilor coaliției ca acest post să-i revină în continuare lui Marian Neacșu care a și spus la Parlament că ar vrea să-și mențină actuala funcție. Este vicepremier fără portofoliu în momentul de față.
Dacă vor fi două funcții de vicepremier în Cabinet, una dintre acestea ar urma să-i revină lui Kelemen Hunor, președintele UDMR.
Dacă PNL va avea vicepremier, atunci ar putea să fie Ilie Bolojan. Surse politice au precizat pentru Euronews România că Bolojan ar vrea o funcție importantă în Guvern și nu neapărat să fie președinte al Senatului. Unii liberali au admis că Bolojan nu ar fi atras de această funcție, mai degrabă onorifică, deși ar fi al doilea om în stat.
În cazul în care nu ar primi Ministerul Dezvoltării, PNL ar dori Transporturile, portofoliu râvnit și de social-democrați. Aici titular ar putea fi Sorin Grindeanu sau Ilie Bolojan.
UDMR ar primi Ministerul Dezvoltării, instituție dorită și de liberali dacă nu primesc Transporturile.
Pentru postul de ministru al Dezvoltării ar fi Cseke Attila (UDMR) sau Ilie Bolojan. Liderul interimar al PNL ar dori un minister important.
Liberalii este posibil să păstreze portofoliul Justiției pentru Alina Gorghiu, dar acolo ar putea să meargă Cătălin Predoiu în cazul în care Ministerul de Interne nu rămâne la PNL.
Inițial, liberalii voiau pentru Cătălin Predoiu postul de ministru de Interne, dar este posibil și Ilie Bolojan să dorească această funcție.
Ministerul Apărării ar rămâne la PSD, cu Angel Tîlvăr la conducere.
Ministerul de Externe ar trebui să rămână la Partidul Național Liberal. Nu este clar dacă Luminița Odobescu își păstrează portofoliul.
Economia și Energia ar trebui să fie comasate, potrivit înțelegerilor inițiale, și să meargă la PSD. Deocamdată, nu există informații pe cine ar putea nominaliza social-democrații în acest caz.
În schimb, liberalii, prin semnalul dat de Sebastian Burduja, ar vrea să păstreze Energia, pentru a rămâne separată de portofoliul Economiei.
La Finanțe ar putea fi păstrat Marcel Boloș, pe care-l plac și social-democrații. În caz contrar, și Sebastian Burduja ar putea să fie o opțiune pentru PNL, având în vedere că a fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe.
Trebuie ca PNL și PSD să împartă ministerele avizatoare, cel al Justiției și cel al Finanțelor.
Este posibil și ca social-democrații să le lase pe amândouă la PNL, în funcție de restul negocierilor.
Surse politice mai spus că și PSD ar fi vrut portofoliul Culturii pentru Lucian Romașcanu, dar postul ar putea să meargă cel mai probabil la UDMR, unde s-ar putea califica chiar liderul partidului, Kelemen Hunor.
Ministerul Fondurilor Europene este disputat de PNL și PSD. Liberalii ar vrea conducerea acestei instituții dacă nu primesc portofoliul Transporturilor și nici cel al Dezvoltării. Aici este o bătălie între Adrian Câciu, actualul titular, și Marcel Boloș, în cazul în care nu mai primește Finanțele.
La Agricultură, PSD l-ar susține pe Florin Barbu.
De asemenea, în cărți pentru postul de președinte al Camerei Deputaților ar putea fi Sorin Grindeanu sau Marcel Ciolacu. În cazul în care Ciolacu va fi desemnat premier, Daniel Suciu ar prelua conducerea interimară a Camerei Deputaților.
La Senat, funcția de președinte ar fi negociată pentru Ilie Bolojan sau un alt lider PNL.
Lucian Romașcanu: E prematur să vorbim despre o nominalizare formală de premier
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat, sâmbătă, că este prematur să se vorbească despre o nominalizare formală de premier, punctând că după consultările de duminică de la Palatul Cotroceni se va face această nominalizare.
„În acest moment este prematur să vorbim despre o nominalizare formală pentru că există consultările de mâine de la preşedinte şi după consultări se va face nominalizarea", a afirmat Romaşcanu, la Parlament.
El a susţinut că, din punctul său de vedere, Marcel Ciolacu merită să fie premier.
„Avem suficientă resursă de competenţă să poată fi mai mulţi varianta de prim-ministru. Din perspectiva mea, (...) cu toate realizările, cu cifrele înainte şi după predarea mandatului astăzi de către domnul Ciolacu, merită cred să fie prim-ministru. (...) În mod normal, PSD când este la guvernare dă premierul din poziţia de preşedinte al partidului", a afirmat acesta.
Noul Guvern ar putea să nu aibă vicepremier
Romaşcanu a mai spus că este posibil ca noul Executiv să nu aibă posturi de vicepremieri.
„Nu cred eu că acest guvern va avea vicepremieri. (...) din discuţiile de până acum, eu am înţeles că nu vor fi vicepremieri. O să vedem cum se va creiona la sfârşit", a spus social-democratul.
Despre o posibilă îngheţare a pensiilor şi salariilor anul viitor, acesta a afirmat că este o măsură pe care ar trebui să o ia viitorul Executiv.
„Este o măsură pe care va trebui să o ia noul Guvern în funcţie de construcţia bugetară. Eu sper să nu ajungem în această situaţie. (...) Este un draft de ordonanţă trenuleţ care merge ca întotdeauna la maxim. De acolo încolo se negociază în funcţie de cifrele pe care le vom avea pentru bugetul de anul viitor", a declarat Romaşcanu.
El a precizat că, potrivit cutumei, un minister avizator ar trebui să meargă la un partid, altul la un alt partid.
Posibile poziții cheie și împărțirea ministerelor
Se discută posibilitatea ca Ministerul Finanțelor și cel al Justiției să fie împărțite între PSD și PNL. Totuși, există șanse mari ca ambele să rămână la PNL, datorită relațiilor bune dintre PSD și liderii liberali Alina Gorghiu și Marcel Boloș.
Funcțiade secretar General al Guvernului va avea rang de ministru și va fi de asemenea deținută de PNL.
Cum ar putea arăta noul Guvern
- Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției - ar putea fi împărțite de PSD și PNL
- Ministerul de Interne - PNL
- Ministerul de Externe - PNL
- Ministerul Apărării - PSD
- Ministerul Muncii - PSD
- Ministerul Dezvoltării - UDMR
- Ministerul Sănătății - PSD
- Ministerul Educației - PNL
- Ministerul Agriculturii - PSD
- Ministerul Digitalizării - PSD
- Ministerul Mediului - UDMR
- Ministerul Culturii - UDMR
- Ministerul Transporturilor - PSD
- Ministerul Economiei - PSD
- SGG - PNL
Surse politice
PSD insistă că nu va ceda Ministerul Dezvoltării în favoarea PNL, declarând ferm: “Știu că e Crăciun, dar nu facem cadouri”.
Conform surselor Euronews, consultările de la Cotroceni sunt programate pentru diseară sau pentru mâine, în funcție de calendarul președintelui Klaus Iohannis. Acestea vor clarifica mandatul pentru formarea noului Guvern.
Liberalii confirmă că ambiția Coaliției este ca Guvernul să fie învestit înainte de Crăciun. Astfel, ordonanța cu măsurile fiscal bugetare care se aplică de la începutul lui 2025 ar putea fi adoptată în timp util.
La negocierile de aseară, cei mai vocali au fost reprezentanții PNL și PSD. Au vorbit despre stabilitate politică, dar s-a atras atenția și asupra faptului că întârzierea formării unui guvern afectează grav țara.
Alina Gorghiu, ministrul justiției, PNL: „Ne dorim stabilitate, ne dorim un Guvern foarte repede, și cred că, dacă ne vom încurca acum de un nume sau de altul, nu vom reuși să ajungem la sfârșitul lui decembrie să avem un guvern învestit în funcție. N-am văzut niciun nume de premier la momentul ăsta stabilit de coaliție. Sunt atât de multe lucruri de făcut de viitorul executiv încât eu cred că fiecare zi în plus de nehotărâre, de circ, de nemulțumire, de discuții pe holuri fără să tranșăm problema guvernului, ne costă: și economic, și social, și ca reforme.”
Alexandru Muraru președintele PNL Iași: „Mă aștept să evolueze bine, să avem cabinet învestit cel târziu pe 23 decembrie. Inclusiv pentru OUG e nevoie de trei zile deci nu putem să ducem învestirea pâna spre sfârșitul lunii decembrie. Vom vedea ce rezultă, noi am spus de la început și Bolojan a zis: partidul cu cele mai multe voturi în Parlament să dea premierul României.”
Din partea PSD, Sorin Grindeanu a respins ferm posibilitatea de a colabora cu USR.
Sorin Grindeanu, vicepreședinte PSD: „Păi dânșii și-au anunțat punctul de vedere. În fiecare zi ne spun, pe mai multe voci, cât de răi suntem noi și liberalii. Cum să faci coaliție în forma asta?”
De cealaltă parte, reprezentanții USR spun că lista lor de cereri este legitimă și că nu au mai fost invitați la negocieri.
Radu Miruță, deputat USR: „Noi nu am văzut din partea lor o disponibilitate spre a spune: „Domnule, nu putem să adoptăm bugetul luni, dar haideți că-l adoptăm marți, îl adoptăm miercuri, să-l adoptăm de Crăciun și Revelion?”. USR nu a mai fost invitat la aceste discuții, ajungându-se și de o parte și de cealaltă la convingerea că ei nu acceptă cele opt lucruri pe care noi le-am cerut.”