Audierile noilor miniștri în Parlamentul României au loc luni, la mai puțin de două ore după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că îl desemnează premier pe Marcel Ciolacu.
Florin Barbu, Sorin Grindeanu și Tanczos Barna au primit avize favorabile
Florin Barbu (PSD) a primit aviz favorabil pentru ministru al Agriculturii, iar Sorin Grindeanu (PSD) pentru ministru al Transporturilor. Cei doi sunt actuali miniștri.
Și Tanczos Barna (UDMR) a primit aviz favorabil pentru Finanțe. Au fost 24 de voturi pentru, 18 împotrivă și zero abțineri.
Tanczos Barna: ”Ceea ce este esențial pentru 2025 este ca să păstrăm această traiectorie a României, o traiectorie de creștere economică. E un deficit bazat pe investiții, dacă el e bazat pe investiții masive nu e așa de rău. Cel mai important e pe 2025 e să putem plăti ceea ce a antamat guvernul actual. Trebuie cumpătare în cheltuirea banului public. Nu dorim să creștem taxe. Fiecare instituție trebuie să cheltuiască bani cumpătat. Calendarul de buget încă nu există, dar acum că am un aviz pozitiv mă voi apuca și de calendar. Nu cred că vom avea un buget până la finalul anului 2024, vrem să ne axăm pe această ordonanță trenuleț”
Tanczos Barna este fost ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, în guvernele Cîțu și Ciucă.
Avocatul Radu Marinescu, aviz favorabil pentru Ministerul Justiției
Avocatul Radu Marinescu a primit aviz favorabil pentru funcția de ministru al Justiției.
Radu Marinescu: Sunt deputat, sunt coleg cu parlamentarii care astăzi m-au audiat. Am onoarea să fiu deputat la prima legislatură. Am onoarea să fiu propus și avizat favorabil de către comisiile reunite astăzi pentru a fi ministrul Justiției.
În calitate de ministru al Justiției, intenționez să pun în aplicare un program de guvernare care are ca principii fundamentale independența justiției, funcționarea acesteia în mod responsabil pentru cetățean, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților fundamentale, implementarea unor standarde europene în ceea ce privește fenomenologia juridică în România.
Programul de guvernare conține soluții concrete.
Cseke Attilla, aviz pozitiv pentru Ministerul Dezvoltării
Cseke Attilla (UDMR) a primit aviz pozitiv pentru Ministerul Dezvoltării la comisia de specialitate. Au fost 29 voturi pentru, 16 împotriva și zero abțineri.
Cseke Attila: Acest Guvern își asumă ca în acest mandat cât mai rapid posibil să aibă o lege a Capitalei care trebuie trecută și în Parlament. Marile capitale au o asemenea lege în care se stabilesc toate aceste raporturi între Primăria Generală și Primăriile de Sector atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere a documentațiilor de urbanism.
În ceea ce privește documentațiile de urbanism, pot să vă confirm că în 2021 și 2022 am avut mai multe dezbateri cu primarul general, cu primarii de sectoare, cu arhitecul șef al Capitalei, cu arhitecții șefi de la sectaorele Bucureștiului astfel încât să promovăm în Codul urbanismului o soluție agreată de toată lumea
Astăzi, avem în Parlament o soluție agreată atunci în 2022 de toată lumea.
Trebuie să vedem când reluăm acest cod al urbanismului. În februarie vrem să-l aprobăm, care va fi soluția finală.
Indemnizațiile pentru primari și pensiile speciale amânate
Aici va fi o soluție care va privi nu numai acest segment, în mod evident. Știți situație în care suntem din punct de vedere al bugetului și va fi o discuție atât în coaliție, cât și în guvern legat de textul final la ordonanței trenuleț
Nu pot să mă pronunț astăzi. În această privință, de data asta aș recomanda reținere.
Sunt deschis pentru orice fel de dezbatere pentru a discuta despre criterii specifice și criterii profesionale.
Comsare UAT, regionalizare
Referendumurile locale de la Oradea și Buzău au eșuat pentru că s-a încercat cumva oarecum forțat. Oamenii trebuie întrebați. Astăzi legislația prevede obligativitatea unui referendum local astfel încât trebuie mers pe mecanismul voluntar în care investiția și dezvoltarea localităților să ajute oamenii, să vadă și beneficiile colaborării între UAT.
Ați văzut în programul de guvernare că sunt măsuri de comasări de instituții publice de la nivel central până la nivelul deconcentratelor pe care le vom face pentru că sunt astăzi ministere care au patru-cinci deconcentrate în fiecare județ. Evident că se poate folosi bani public mult mai eficient.
Noi putem să punem tot felul de variante, însă astăzi Constituția nu ne permite să facem regiuni. Trebuie să mergem cu aceste județe pe care le avem. În momentul în care se modifică Constituția, sigur putem să discutăm despre o regionalizare.
Attila Cseke este senator de Bihor și a câștigat un nou mandat la alegerile din 1 decembrie 2024.
Aviz favorabil pentru ministrul Educației
Daniel David a primit aviz favorabil în Parlament pentru funcția de ministru al Educației. Au fost 36 de voturi pentru, 11 împotrivă și 6 abțineri.
Daniel David: Să sperăm că după votul Parlamentului și învestire, voi prelua mandatul de ministru. Așa cum am spus, vine și dintr-o neliniște pe care o am, fiindcă mă uit la ce se întâmplă în țară. Văd o Românie polarizată, o Românie care este aproape să își rupă țesutul social și coeziunea pe care o are.
Eu cred într-o Românie mai europeană, o Românie a cunoașterii. Cunoașterea nu poate să vină decât din educație și cercetare.
Dacă politic toți vorbesc despre ministere de forță, pentru mine, social, ministerul cel mai puternic dintr-un guvern trebuie să fie ministerul care se ocupă de educație și de știință.
Au început audierile
Daniel David, propus pentru Ministerul Educației este audiat, la această oră, la Comisia pentru Educație din Parlament. Daniel David este însoțit de Emil Boc.
Daniel David este rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, profesor de științe cognitive clinice și președinte al Asociației Psihologilor din România. El este rector al UBB din 2020
Noul Guvern Ciolacu, învestit azi
Luni dimineață, cele două camere ale Parlamentului României și-au ales președinții: Ilie Bolojan la Senat și Ciprian Șerban la Camera Deputaților. Tot luni dimineață, liderii PSD, PNL, UDMR şi ai minorităţilor au semnat, la Parlament, acordul politic premergător formării coaliţiei de guvernare.
Audierile noilor miniștri în Parlamentul României vor începe la ora 13:00 și se vor termina la ora 16:30. Pentru fiecare ministru vor fi alocate 20-30 de minute în cadrul audierilor.
Tot luni, în jurul orei 19:00, va avea loc și votul în Parlament, apoi și ceremonia de învestire a noului Guvern Ciolacu, la Palatul Cotroceni.
Lista miniștrilor din noul guvern Ciolacu
Noul guvern al României va fi unul de coaliție. PSD, PNL și UDMR și-au împărțit cele 16 ministere: 8 la PSD, 6 la PNL și 2 la UDMR.
- Premier - Marcel Ciolacu (PSD)
- Șef Cancelarie - Radu Oprea (PSD)
- Vicepremieri - Marian Neacșu (PSD), Cătălin Predoiu (PNL), Tanczos Barna (UDMR)
- Ministerul Transporturilor - Sorin Grindeanu (PSD)
- Ministerul Apărării - Angel Tîlvăr (PSD)
- Ministerul Sănătății - Alexandru Rafila (PSD)
- Ministerul Muncii - Simona Bucura-Oprescu (PSD)
- Ministerul Digitalizării și Economiei - Bogdan Ivan (PSD)
- Ministerul Culturii - Natalia Intotero (PSD)
- Ministerul Agriculturii - Florin Barbu (PSD)
- Ministerul Justiției – Radu Marinescu (PSD)
- Ministerul de Interne – Cătălin Predoiu (PNL)
- Ministerul Educației – Daniel David (PNL)
- Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Marcel Boloș (PNL)
- Ministerul de Externe – Emil Hurezeanu (PNL)
- Ministerul Mediului – Mircea Fechet (PNL)
- Ministerul Energiei - Sebastian Burduja (PNL)
- Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila (UDMR)
- Ministerul Finanțelor - Tanczos Barna (UDMR)