Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Măsurile fiscale drastice, posibile din 2025, au devenit mărul discordiei în negocierile pentru formarea noului Guvern

Necesitatea unor măsuri drastice pentru redresarea economiei încă rămâne un subiect tabu printre politicieni. În timp ce USR respinge ideea creșterii taxelor, reprezentanți ai PSD spun că măsura nici măcar nu a ajuns la masa negocierilor. Pentru PNL, în schimb, bugetul pe anul viitor nu poate fi fundamentat fără astfel de măsuri asumate de Guvern.  

Social-democratul, Mihai Ghigiu, spune că nu s-a pus problema creșterii taxelor în cadrul negocierilor dintre partidele pro-europene. Deputatul USR Radu Miruță, însă, consideră că formațiunea sa a fost exclusă de la discuții tocmai pentru că s-a opus majorării taxelor. 

Radu Miruță, deputat USR, a afirmat că USR nu a părăsit niciodată masa negocierilor, ci a fost deschis să discute orice, cu excepția majorării taxelor. El a subliniat că USR a fost pus într-o poziție dificilă de către ceilalți, referindu-se la actuala situație în care negocierile par să fie dominate de PSD, PNL și UDMR, cu PSD având un rol principal în această dinamică.

Fără măsuri drastice, nici dezvoltarea României nu ar fi posibilă, consideră deputatul PNL Marilen Pirtea. 

Marilen Pirtea, deputat PNL:Nu tre să ne gândim la electorat, la o parte de voturi atrase, e vorba de țară și de fiecare om în parte. Nu poți să stai la masă să mănânci și la final să plateasca altcineva factura, aceste măsuri vor fi discutate punctual și vom vedea care sunt agreate în coaliție.” 

Viitorul Guvern va trebui să vină rapid cu noi măsuri fiscale, spune președinta Funky Citizens, Elena Calistru. Iar Radu Burnete, președintele Concordia, avertizează că viitorul Executiv trebuie să își asume o serie de măsuri draconice, pentru a evita riscul recesiunii.

Elena Calistru, președinta Funky Citizens: „Trebuie să existe Guvern. Sunt o sumedenie de măsuri fiscale care trebuie luate, celebra „ordonanță Trenuleț”pe care toată lumea o așteaptă, luate și asumate de noul cabinet, care printre altele, este probabil și cabinetul care ne-a dus în situația aceasta, adică așteptarea este să strângă după ce tot ei au făcut dezordine.”

Radu Burete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia: „Trebuie să ne așteptăm așa că economia încetinește și va va încetini. Sper să sper să nu ne ne trezim într-o recesiune, dar va fi cu siguranță o creștere mică. Statul român va trebui să facă o restructurare fiscal-bugetară, asta înseamnă tăieri de cheltuieli și creșteri de taxe, noul Guvern trebuie să vină cu predictibilitate, să nu ne prostească.”

Printre prevederile „ordonanței Trenuleț” se numără menținerea salariilor la nivelul lunii decembrie 2024, până la aprobarea cadrului fiscal, dar și înghețarea angajărilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE