Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii aleg să muncească mai mult pentru a scăpa de inflație. Joburile secundare, un nou trend pe piața muncii

Un al doilea job poate fi soluția salvatoare pentru cei care nu fac față prețurilor în creștere. Legea permite munca suplimentară cu contract, cu o condiție: să nu se suprapună programul de lucru. Recrutorii spun că există deja cerere în curierat și în platformele de ride sharing.

Soluțiile la îndemână pentru un venit suplimentar sunt firmele de livrari la domiciliu sau platformele de ride sharing. Deși au profesii care le pot aduce venituri bune, există români care aleg să muncească suplimentar ca șoferi de taxi, pentru că, spun ei, viața la volan oferă multe povești.

Ride sharing-ul, printre cele mai căutate domenii

Alexandru este înginer constructor și muncit ani buni în Marea Britanie. S-a întors în țară și are un job stabil. Însă pentru a-și menține standardul de viață, muncește pentru o platformă de ride sharing.

Alexandru, șofer ride sharing: „Sunt zile în care muncesc patru ore, sunt zile în care muncesc două ore. Sunt zile în care nu muncesc mai deloc. Fiindcă, na, vin de la celălalt servici și vă dați seama. Aici ești propriul tău șef. Ăsta este un venit în plus care ție îți oferă o portiță deschisă pentru un viitor mai bun.”

Pentru unii, cum este cazul lui Octavian, programul flexibil este principalul argument al unei activități suplimentare.

Octavian, șofer ride sharing: „Pe structura mea, nefiind un carierist, am căutat tot timpul acaestă flexibilitate. M-a scos dintr-o rutină. Nicio zi nu seamănă cu alta. Niciun noroc nu seamănă cu altul. Poate să fie o zi mai bună, mai rea.

Cu toate acestea, joburile din IT, marketing sau contabilitate aduc venituri mult mai bune și permit munca de la distanță. Trecerea la o săptămână de lucru de patru zile le-ar permite celor care vor să lucreze mai mult să-și ia încă un loc de muncă.

Ana Vișian, reprezentanta unei platforme de recrutare: „Cu siguranță se pot găsi variante dacă numărul orelor lucrate nu depășelte 48, cu siguranță nu va avea o zi plină ca să îndeplinească lucrurl acesta, însă o zi în plus liberă poate fi folosiită pentru un al doilea job pe care să îl folosească în ziua de vineri.”

Legea salarizării are lacune

Legea nu permite suprapunerea programelor pentru cei cu mai multe contracte. Însă nu precizează sancțiunile, iar acest lucru a creat confuzie în piața muncii, spun experții. Însă controale se pot face doar la firmele unde angajații au mai multe contracte cu același angajator.

Anca Zegrean, avocat specializat în Dreptul Muncii: „Există o zonă din piață care este problematică pentru că se încearcă eludarea prevederilor legale cum ar fi situația în care un angajator încheie pentru un angajat un contract cu normă întreagă și un contract cu normă parțială, practic evitând să-l plătească ore suplimentare pe salariatul respectiv.”

Parlamentarii au propus excepții de la regulă care vizează personalul didactic din medicină și farmacie. Medicina este una dintre profesiile unde se practică de mult timp activități suplimentare, fie la catedrele facultăților, fie în clinici particulare.

Remus Mihalcea, medic: „Orice medic care alege să facă și carieră didactică, va avea doar 3,5 ore, adică jumătate de normă, pe care o completează cu altă jumătate de normă de 3,5 ore de muncă în cadrul UMF-ului. Acele ore, pentru cei mai mulți medici care au și o carieră universitară se desfășoară în spitale, în secțiile din care ei fac parte.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE