Guvernul de coaliție crește taxele și taie bani de la pensionari, copii și chiar de la nevăzători „pentru a-și acoperi găurile din buget”, iar în lipsa unei predictibilități pare că trăim într-o „țară de lumea a treia”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu, la Euronews România. Expertul avertizează că, prin eliminarea facilităților pentru angajații din domeniul IT sau construcții, investitorii s-ar putea orienta spre alte țări, iar, pe fondul creșterii prețurilor și a inflației, România se va îndrepta „spre o recesiune destul de dură”.
Analistul economic Adrian Negrescu a criticat măsurile aplicate prin ordonanța „trenuleț”, amintind că în campania electorală, politicienii au promis că nu vor crește taxele.
„Toate promisiunile politice din ultimii doi ani au fost pur și simplu niște idei de campanie electorală și nimic altceva. Ne-au promis că nu vor crește taxele, că vor continua să crească veniturile buneilor, ale seniorilor, că vor avea grijă de copii, vor crește alocațiile copiilor, când, de fapt, după ce s-au văzut cu sacii în căruță, au format Guvernul, iată că încep să taie.
Mă așteptam la chestia. Nu e ceva ce nu era de anticipat, cel puțin pentru măsurile din zona economică. E revoltător modul în care o fac.
Astăzi au anunțat măsurile de ordin fiscal, creșterile de taxe, mâine le aprobă și de miercuri în vigoare, ceea ce numai despre predictibilitate fiscală nu vorbim. Pare că trăim într-o țară condusă mai ceva ca într-o administrație de lumea a treia, o țară din lumea a treia, în condițiile în care nu mai are bani, taie salarii, taie de la copii, taie de la nevăzători, de la pensionari, de unde poate, pentru a-și acoperi găurile din buget”, a afirmat Adrian Negrescu.
Analist, despre eliminarea facilităților din IT și construcții: Mulți dintre investitorii se vor duce în altă țară
„Alături de construcții, IT-ul este unul dintre principalele motoare ale creșterii economice din ultimii ani. Dacă tai facilitățile pentru construcții și IT&C, te poți trezi că nu să mai aduni atât de mulți bani la buget. Efectul va fi contrar a ceea ce speră ei.
Mulți dintre investitorii din acest domeniu se vor duce în altă țară, în Bulgaria, în Polonia, unde nu se schimbă taxele de la un an la altul și unde există facilități fiscale pentru acestor sector.
Nu ne dăm seama de criza de forță de muncă din acest sector. Nu ne dăm seama cât de importante sunt aceste sectoare pentru economie. Cum nu ne dăm seama cum turismul, un vector al creșterii economice din ultimii ani, va fi afectat puternic de limitarea voucherelor de vacanță”, a mai spus analistul economic.
Adrian Negrescu: „Ne adâncim mai mult în această recesiune care din păcate bate la ușă”
„Toate măsurile asta fără cap și fără coadă, fără o strategie economică, fără o strategie de impact nu vor face altceva decât să accentueze criza economică.
Suntem într-o zonă de nisipuri mișcătoare. În loc să luăm măsuri inteligente să ieșim din această zonă, noi practic ne adâncim mai mult în această recesiune care din păcate bate la ușă”, a avertizat expertul.
Reintroducerea „taxei pe stâlp”, o goană după bani a autorităților
De asemenea, Adrian Negrescu a afirmat că reintroducerea „taxei pe stâlp” este o „goană disperată” a autorităților de a face rost de bani „în condițiile în care nu au din altă sursă să adune bani la buget rapid”. Analistul mai spune că această măsură ar putea duce la creșteri de prețuri.
„Taxele astea trebuie plătite imediat. Nu sunt taxe care se plătesc de la un an la altul.
Această taxă, pe lângă faptul că este nefundamentată din punct de vedere economic, va limita și mai mult investițiile în domeniu, va genera creșteri de prețuri, pentru că toată lumea va trece această taxă în prețurile produselor și serviciilor pe care le comercializează. Asta înseamnă inflație.
Și așa suntem campioni la inflație pentru nouă luni la rând. Probabil că și în 2025 asta se dorește, să menținem inflația la cel mai ridicat nivel din Europa, pentru a dilua datoriile statului și a aduna mai mulți bani la buget”, a mai spus Negrescu.
„În momentul în care pui taxe într-o economie aflată și așa în prag de recesiune, inevitabilul se va produce”
„Puterea de cumpărare va continua să scadă. Chiar dacă veniturile bugetarilor și pensionarilor au fost înghețate, acestea vor scădea în următoarele luni în termeni reali pentru că avem inflație în România. Avem o inflație la 5% care probabil se va menține la acest nivel. De la o lună la alta, prețurile vor crește cu o rată medie de 5%. Asta înseamnă că pe tot parcursul anului, oamenii vor pierde din veniturile lor, banii nu vor mai avea aceeași valoare.
Dincolo de scăderea asta puternică a puterii de cumpărare pe care o simțim cu toții din prisma inflației, competitivitate firmelor românești va fi puternic afectată. Toate măsurile astea sunt menite să adune bani la buget, dar, pe de altă parte, să scadă din potențialul de creștere economică al acestei țări.
Investitorii vor trebui să plătească mai mulți bani statului și nu vor mai avea bani cu care să facă investiții, să creeze locuri de muncă, să dea salarii mai mari. În momentul în care pui taxe într-o economie aflată și așa în prag de recesiune, inevitabilul se va produce”, a mai spus el.
Adrian Negrescu: „Ne-a lovit ghețarul prețurilor și ne ducem la fund”
„La Euronews spuneam acum câteva luni că suntem ca pe Titanic. Ne-a lovit ghețarul prețurilor și ne ducem la fund.
Spre asta ne îndreptăm, din păcate, spre o recesiune destul de dură. Nu ca cea de acum 10 ani, dar o recesiune pe care o vom simți cu toții din prisma puterii de cumpărare și a dinamicii în sectorul economic, acesta fiind extrem de fragil în momentul de față”, a concluzionat el.