Alegerile parlamentare vor avea loc pe 1 decembrie și vor stabili traiectoria României pentru următorii patru ani. Euronews a analizat programul de guvernare al principalelor formațiuni aflate în cursă.
Iată ce promisiuni au lansat politicienii în cadrul campaniei.
Taxele și impozitele nu vor crește
Fără creșteri de taxe și impozite. Așa sună promisiunile electorale ale tuturor partidelor mari din România. Ba mai mult, unele dintre ele susțin că vor scădea taxele și impozitele pe muncă.
TVA rămâne nemodificat în toate programele celor mai cunoscute partide.
Marcel Ciolacu, președintele PSD: Nu se mărește TVA-ul. V-o spun... Mă tatuez pe mână. Nu se mărește TVA-ul.
Nicolae Ciucă, președintele PNL: O parte dintre măsurile noastre economice le regăsim chiar şi în programul de guvernare al socialiştilor. Diferenţa este că noi ceea ce spunem şi facem, fără tatuaje, doar cu credinţă, cu bun simţ.
Salarii mărite
Salarii mai mari. Este o promisiune pe care o regăsim în toate programele electorale. De exemplu, PSD vrea să-i scutească de impozitul pe venit pe toți tinerii cu vârsta de cel mult 26 de ani, care sunt plătiți cu salariul minim pe economie.
PNL își propune să crească salariul mediu net pe economie până la 7000 de lei în următorii patru ani. USR promite salarii mai mari cu 500 de lei pe lună încă de anul viitor, iar AUR are un proiect de lege prin care vrea ca salariul minim să crească la 5000 de lei brut pe lună.
Majorarea pensiilor
Și pensionarii sunt vizați de promisiunile electorale. De exemplu, PSD își propune să majoreze pensia minimă la 415 euro până în 2029. Echivalentul a peste 2000 de lei. PNL vrea să majoreze contribuția pentru pilonul II, în timp ce USR și-ar dori ca niciun senior să nu cheltuie lunar pe medicamente mai mult de 20% din valoarea pensiei.
Elena Lasconi, președinta USR: România merită mai mult decât bani furați cu portbagajul. România merită mai mult decât jefuirea celor mulți, pentru interesul celor care au fost cocoțați în funcții.
Promisiuni ambițioase
Marile partide au și câteva propuneri ambițioase. PSD anunță că în următorii patru ani va înființa 26 de stații noi de metrou. PNL își dorește să extindă Centrala Nucleară de la Cernavodă, în timp ce USR vrea să transforme în lege votul de la referendumul din 2009, când românii au transmis că și-ar dori un Parlament unicameral cu 300 de membri. AUR a transmis că uniforma va deveni obligatorie în toate școlile din țară.
George Simion, președintele AUR: E un curent din acesta progresist. Noi suntem curentul patriotic și reprezint acest curent.
Promisiunile partidelor mici
În cursa pentru noul Parlament se află și partide mai mici, care vor încerca să atingă pragul de 5%. Partidul SENS promite spațiu verde de minim 30 de metri pătrați pentru fiecare cetățean.
REPER vine în sprijinul afacerilor aflate la început de drum și promite spații de lucru gratuite. Apărut recent, Partidul DREPT și-ar dori confiscarea averilor nejustificate ale celor condamnați pentru fapte de corupție.
Calendarul alegerilor din 2024
Alegerile 2024 în România. Pentru prima oară, toate cele patru rânduri de alegeri au picat în același an. Alegerile locale și europarlamentare au avut deja loc, pe data de 9 iunie. Când sunt organizate alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale?
9 iunie 2024- alegeri locale și alegeri europarlamentare;- 24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur
- 1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;
- 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.