Ordonanța „trenuleț” care urmează să fie adoptată de Guvern conține măsuri de austeritate pentru a opri creșterea cheltuielilor bugetare în 2025. Una dintre aceste măsuri face referire și la voucherele de vacanță pe care bugetarii le vor primii în 2025.
Astfe, deși forma inițială a ordonanței arăta că bugetarii nu vor mai beneficia de tichete de vacanță în 2025, cea mai recentă formă a documentului arată, însă, că acestea vor rămâne, doar că sub o nouă formă.
„Coplată” la achizționarea de vacanțe
„Instituțiile publice acordă vouchere de vacanță în cunatum de 800 lei, în perioada în ianuarie 2025-31 decembrie 2025, personalului ale cărui salarii de baza nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 de lei. Voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei.”
Astfel, pentru angajații de la stat, valoarea voucherelor de vacanță va scădea la 800 de lei, dar, pentru a beneficia de ele, bugetarii trebuie să contribuie cu o sumă egală pentru a cumpăra un pachet turistic.
Lider sindical: „Este opțională obținerea voucherului de vacanță”
După discuțiile de la guvern, reprezentanții patronatelor și sindicatelor au spus că prin înghețarea tichetelor de masă sau a voucherelor de vacanță veniturile bugetarilor ar fi scăzut între 10 și 20 la sută. Așa că s-au făcut unele compromisuri.
Bogdan Hossu, lider sindical Cartel Alfa: „A rămas că voucherele de vacanță rămân în vigoare, cu condiția ca din 1.600 de lei să existe o contribuție din salariul propiu al salariatului pentru a obține voucher-ul de 1.600 de lei. Este opțională obținerea voucherului de vacanță, în sensul că dacă dai 800 de lei vei beneficia de voucher, nu dai 800 de lei nu beneficiezi de acest lucru.”
Călin Ilie, vicepreședinte Concordia: „Eu mă bucur că am găsit o cale de mijloc pentru voucherele de vacanță, pentru că prima propunere era să fie eliminate total. Sigur că ne afectează (reducerea valorii voucherelor de vacanță), pentru că voucherele de vacanță reprezintă o parte importantă a veniturilor pe care noi le înregistrăm în hoteluri. Noi ne-am dori ca beneficiarii de vouchere să-și asume această coplată pentru a continua să meargă în vacanță în România, dar anticipăm că o parte din ei nu vor reuși.”