Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Cel mai mare incendiu de vegetație din California se extinde rapid. Flăcările au afectat o suprafață de peste 1.500 de kilometri pătrați

UPDATE. Incendiul masiv de vegetație din California se extinde de la o oră la alta. Până acum, flăcările au acoperit o suprafață de peste 1.500 de kilometri pătrați, de aproape două ori mai mare decât cea a orașului New York. Autoritățile au avertizat că focul se extinde rapid, cu o viteză de peste 20 de kilometri pe oră și au evacuat mii de oameni din zonele afectate.

Autoritățile din California au decretat stare de urgență și vorbesc despre cel mai mare incendiu de vegetație din acest an. Un bărbat de 42 de ani a fost reținut și este suspectat că ar fi provocat focul, după ce mai mulți martori l-ar fi văzut în timp ce împingea într-o râpă o mașină cuprinsă de flăcări. Incendiul denumit Park Fire a izbucnit pe 24 iulie și a distrus deja peste 130 de case și construcții. Peste patru mii de oameni au fost forțați să-și părăsească locuințele. Este și cazul lui Susan, care și-a împachetat cât de multe lucruri a putut și a plecat la adăpost împreună cu soțul ei și cățeii lor. 

Susan Singleton, evacuată în urma incendiului: ”Oamenii pe care îi cunoaștem au mers în zona unde locuiam și s-au uitat la proprietate. Au spus că a ars totul. Totul, lucrurile noastre sunt arse. Am câini mici și mari. Am șapte și ne-a fost greu să ieșim din casă. Câinii au fost cuminți. Le e frică deoarece simt mirosul de fum.” 

Peste 100 de case distruse

Statul american California se confruntă cu cel mai mare incendiu de vegetație din acest an. Mii de pompieri au fost mobilizați în zona afectată. Autoritățile au avertizat că flăcările se extind rapid, cu o viteză de peste 20 de kilometri pătrați pe oră. Până în prezent, incendiul a acoperit o suprafață de peste 1.200 de kilometri pătrați, similară cu cea a orașului Los Angeles.

Incendiul denumit Park Fire a izbucnit pe 24 iulie și a distrus deja peste 130 de case și construcții. Au fost emise ordine de evacuare a mai multor localități din zonă. Un bărbat a fost reținut și este suspectat că a incendiat premeditat vegetația. Intensitatea incendiului și viteza rapidă de propagare au determinat autoritățile să facă o analogie cu situația din 2018, când flăcările au omorât 85 de oameni și au distrus 11 mii de case.

Craig Kielb, pompier: În prezent, avem aproape 2.500 de pompieri pe teren care luptă cu acest incendiu. Mai sunt câteva sute care vin. Am avut numeroase evacuări, mulți locuitori și-au părăsit casele și facem tot ce ne stă în putere pentru a-i aduce înapoi în siguranță cât mai curând posibil, odată ce pericolul va fi eliminat.

Zona afectată de incendiu este una muntoasă, fapt ce complică intervenția pompierilor. Situația este gravă și din cauza temperaturilor ridicate, dar și a rafalelor de vânt destul de puternice.

Și alte zone din vestul SUA sunt afectate de incendii. În total, sunt înregistrate peste o sută de focare, ce acoperă o suprafață de aproape 7.300 de kilometri pătrați. O situație similară este și în Canada vecină.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE