Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE pregătește riposta după tarifele lui Trump. Contramăsuri pentru importurile din SUA de până la 28 de miliarde de dolari

Statele membre al Uniunii Europene vor încerca să facă front comun în următoarele zile pentru a reacționa, în contextul tarifelor impuse de președintele american Donald Trump. Oficialii europeni ar urma să aprobe un prim set de contramăsuri ce vizează importurile din Statele Unite, cu o valoare de până 28 de miliarde de dolari, ce vizează diverse bunuri, de la ață dentară la diamante, relatează Reuters.

În cazul în care ar aplica o astfel de măsură, Uniunea Europeană s-ar alătura Chinei și Canadei care au aplicat tarife de retorsiune Statelor Unite. Unii analiștii se tem că acest lucru ar putea declanșa un război comercial global - risc de recesiune și scumpiri în lanț - ceea ce ar afecta miliarde de oameni.

Uniunea Europeană se confruntă cu tarife de import de 25% pentru oțel și aluminiu și pentru automobile, precum și cu tarife „reciproce” de 20% începând de miercuri pentru aproape toate celelalte bunuri.

Taxele lui Trump vizează aproximativ 70% din exporturile UE către Statele Unite, cu o valoare totală de 532 de miliarde de euro (585 de miliarde de dolari) în anul 2024. După anunțul liderului de la Casa Albă, ar urma să fie impuse taxe pe cupru, produse farmaceutice, semiconductori și lemn.

Ce contramăsuri ar pregăti UE după taxele lui Trump

Comisia Europeană, care coordonează politica comercială a UE, va propune luni statelor membre o listă cu produse americane ce vor fi supuse unor taxe suplimentare, ca urmare a tarifelor impuse de Donald Trump pentru oțel și aluminiu.

Lista ar urma să includă, cel mai probabil, carne, cereale, vin, lemn și îmbrăcăminte din SUA, precum și gumă de mestecat, ață dentară, aspiratoare și hârtie igienică.

Un produs care a generat disensiuni în blocul comunitar este bourbonul (whisky american). Comisia Europeană a prevăzut un tarif de 50 %, motiv pentru care președintele american Donald Trump a amenințat că va taxa cu 200 % băuturile alcoolice din UE în cazul în care blocul comunitar ar aplica astfel de regim fiscal.

Din acest motiv, exportatorii de vinuri Franța și Italia și-au exprimat îngrijorarea. UE, a cărei economie se bazează în mare măsură pe liberul schimb, vrea să se asigure că are un sprijin larg pentru orice reacție, în așa fel încât să mențină presiunea asupra lui Trump pentru a declanșa negocieri.

Luxemburgul va găzdui luni prima reuniune politică la nivelul UE, în cadrul căreia miniștrii responsabili cu comerțul din cele 27 de state membre ale UE vor face schimb de opinii cu privire la impact și la cea mai bună modalitate de a răspunde.

Potrivit Reuters, diplomații UE au afirmat că principalul obiectiv al reuniunii a fost acela de a transmite un mesaj unitar privind dorința de a negocia cu Washingtonul în vederea eliminării tarifelor. De asemenea, ar exista și disponibilitatea de a dispune contramăsuri în caz de eșec.

„Cea mai mare temere a noastră după Brexit a fost încheierea de acorduri bilaterale și o rupere a unității, dar prin trei sau patru ani de negocieri acest lucru nu s-a întâmplat. Desigur, aici avem o situație diferită, însă toată lumea poate identifica un interes pentru o politică comercială comună”, a declarat un diplomat UE, conform sursei citate.

Păreri împărțite în UE, între un răspuns moderat, la o ripostă dură

În rândul membrilor UE, există opinii diferite privind modalitatea de a reacționa. Franța a transmis că UE ar trebui să elaboreze un pachet de măsuri care să nu implice doar taxe. Președintele francez Emmanuel Macron a sugerat că firmele europene ar trebui să suspende investițiile în Statele Unite până când „lucrurile vor fi clarificate”.

Irlanda, care exportă peste 30% dintre bunurile sale în Statele Unite, a cerut un răspuns „ponderat și calculat”, în timp ce Italia, al treilea cel mai mare exportator din UE către SUA, s-a întrebat dacă UE ar trebui să riposteze.

„Este un echilibru dificil. Măsurile nu pot fi prea blânde pentru a aduce Statele Unite la masă, dar nici prea dure pentru a duce la escaladare”, a afirmat un diplomat european.

Până în prezent, discuțiile cu Washingtonul nu au produs rezultate. Comisarul european pentru Comerț, Maros Sefcovic, a descris discuția de două ore purtată vineri cu omologii americani drept „sinceră”, deoarece le-a transmis că tarifele americane sunt „dăunătoare, nejustificate”.

În orice caz, contramăsurile inițiale ale UE vor fi supuse la vot miercuri și vor fi aprobate, doar în cazul în care o majoritate calificată de 15 membri ai UE, reprezentând 65% din populația UE, nu se va opune.

Acestea vor intra în vigoare în două etape, o mică parte la 15 aprilie și restul o lună mai târziu.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, va purta, de asemenea, discuții separate luni și marți cu directorii executivi din sectoarele siderurgic, auto și farmaceutic pentru a evalua impactul tarifelor și pentru a stabili măsurile viitoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE