Tot mai mulți români vor să-și monteze panouri fotovoltaice și astfel, să devină independenți energetic. Doar că multe familii nu își permit asemenea achiziții și nici nu îndeplinesc condițiile pentru a aplica la programele pentru energie verde. O asociație a inițiat un program pentru familiile nevoiașe, iar primii beneficiari sunt din județul Dolj.
Daniela Ghiorghița este din Dăbuleni, județul Dolj. Are opt copii, iar patru dintre ei sunt la școală. Cu toții dorm într-o cameră. Soțul muncește în Germania și încearcă să le asigure banii necesari lună de lună. Pentru această familie, cel mai greu sunt de suportat cheltuielile cu energia electrică.
Daniela Ghiorghița, localnică: „Curentul îl folosim la mașina de spălat, la frigider, în casă, la cuptor. (Reporter: Și cât vă costă?) Ne-a costat și 7 și 10 și 17 milioane.”
Daniela spune că nu ar fi reușit niciodată să strângă bani pentru panouri fotovoltaice. Salvarea familiei a venit de la Asociația Viitor Plus, care a dotat deja mai multe școli și grădinițe cu astfel de generatoare de energie. Iar acum vrea să le ducă și în casele familiilor cu venituri mici.
Daniela Ghiorghița, localnică: „Panourile astea m-ar fi costat 150 de milioane (n.r lei vechi), pe care noi nu puteam să-I facem. Cred că nu ne permiteam niciodată. Și dacă pleca în Germania trebuia să ne țină pe noi, familia.”
Alex Dumbravă, manager operațional Asociația Viitor Plus: „Pentru astfel de familii, montarea de panouri fotovoltaice înseamnă o reducere a facturii dar și posibilitatea ca pe viitor să-și îmbunătățească nivelul de viață făcând mici schimbări în comportament și în modul în acre utilizează energia electrică, pentru încălzit, pentru gătit.”
Aceeași asociație va monta panouri fotovoltaice și la o altă familie din comuna Cerăt. Și acești oameni abia fac față facturilor. Oamenii speră ca în acest fel să scadă cu mult cheltuielile casei. Panourile fotovoltaice sunt însă la stadiu de bun care nu poate fi achiziționat ușor de români.
Ștefan Olteanu, localnic: „Undeva la 200 de lei pe lună, numai curentul, în afară de… pe fiecare lună băgăm butelia, iar undeva la 80 de lei. Renunțăm la lemne și ne mutăm să băgăm cu calorifere. Totodată, merge și mașina de spălat. După aceea, la bucătărie nu mai mergem pe gaz și gătim pe electric.”
Acum, și alți săteni ar vrea să aibă panouri voltaice montate în curțile lor. Pentru ca programul ONG-ului să fie extins la cât mai multe familii, este însă nevoie de donații din partea mediului privat.
La nivel național, peste 110.000 de români au primit anul trecut finanțare și și-au montat panouri fotovoltaice, prin programul Casa Verde. Pentru 2024, Ministerul Mediului estimează că va acorda finanțare pentru încă 67.000 de beneficiari.