Clujul are în mod oficial cele mai scumpe zone imobiliare din țară, cu prețuri care pot sări chiar și de 3.000 de euro pe metru pătrat. Recent, a mai apărut însă un factor care îi determină pe vânzători să ceară și mai mulți bani: perspectiva metroului. Deși proiectul abia începe și ar putea să devină realitate peste cel puțin opt ani, zeci de apartamente sunt promovate ca fiind în proximitatea unei stații. La pachet cu acest beneficiu vine, evident, și un preț solicitat mai mare.
La peste 10 kilometri distanță de municipiul Cluj-Napoca, în Florești, se construiește și se vinde fără oprire. Prețurile cerute sunt tot mai mari de la an la an, iar acum a apărut un nou argument pentru a duce pretențiile financiare mai sus: perspectiva metroului.
De exemplu, un apartament costă puțin peste 75.000 de euro, iar agenția îl promovează ca fiind la un minut de cea mai apropiată stație de metrou. Un minut și 96 de luni, mai exact, pentru că acesta este termenul de finalizare a magistralei de metrou Cluj, care - dacă va deveni realitate - va avea 19 stații ce vor conecta zona metropolitană de oraș. Până atunci, stația există doar pe Google Maps.
Radu Hângănuț, jurnalist Euronews: „Metroul clujean este momentan mai aproape de faza studiilor de fezabilitate decât de momentul în care cei din zona Clujului vor auzi pentru prima dată „atenție, se închid ușile”, însă acest lucru nu îi face pe proprietarii de apartamente din zona stațiilor de metrou să pluseze atunci când vine vorba despre prețurile apartamentelor și să încerce să vândă mai scump”.
Sorin Sucală, agent imobiliar: „Avem zeci spre sute de anunțuri, care se promovează în zona metroului începând din Florești până în Cluj, dintr-un capăt în altul al magistralei viitoare. Cred că sunt oameni oportuniști. Cred că se grăbesc. Pun căruța înaintea cailor. Lucrurile astea se reflectă în preț. Putem găsi la preț pe metru pătrat sute de euro diferență. Dau un exemplu în Florești, unde ar fi un capăt de metrou. Dacă media de preț e pe la 1.700 de euro pe metru pătrat, acolo unde ar fi stația de metrou poate fi 2000, 2100 de euro pe metrul pătrat. Vorbim de 3-400 euro în plus.”
Cât costă construirea metroului din Cluj
Proiectul va costa peste 13 miliarde de lei, bani proveniți din fonduri publice și europene. A fost și este puternic contestat, dar asta nu l-a oprit pe primarul Emil Boc să meargă înainte cu ideea. Înainte... cu nu prea mare viteză, pentru că vremea din Ardeal este capricioasă, iar ploaia deja a produs niște întârzieri pe care le-am constatat și noi discutând cu cei câțiva muncitori care lucrează la ceea ce va fi Stația Țara Moților.
Discuție reporter - echipă de muncitori:
Reporter: Bună ziua, cum merge treaba?
Muncitor: Ne-a cam încurcat ploaia.
Reporter: Acum ce faceți?
Muncitor: Cabluri electrice
Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca: „Din cauza ploii s-au montat doar 30 de piloți forați. Lucrările sunt însă conform graficului menționat și antreprenorul precizează faptul că unele etape pot fi recuperate din cauza întârzierilor legate de vreme.”
Dacă va fi finalizată, magistrala de metrou din Cluj Napoca va devenit doar al doilea proiect de acest tip din România, după cel din București.