România are de astăzi peste 3 miliarde de metri cubi de gaze înmagazinate pentru sezonul rece. În procente, înseamnă 97,7% din necesar. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, România are cu 701 milioane de metri cubi de gaze în plus în depozite. Este cel mai mare nivel din 2010 încoace.
Există motive de liniște în privința stocurilor de gaze, dau asigurări oficialii din ministerul Energiei. Dar pentru o iarnă cu temperaturi normale.
Potrivit Transgaz, în această dimineață, avem în depozite 3 miliarde de metri cubi de gaze. Totalul necesar este de 3,1 miliarde de metri cubi de gaze.
Comparativ cu anul trecut, avem deja cu peste 700 de milioane de metri cubi mai multe gaze în depozite, dar în 2021 a fost înregistrată una dintre cele mai slabe rate de umplere.
2022 are cea mai mare cantitate stocată din ultimii 12 ani. Mai mare și decât 2019, când au fost stocate 2,96 miliarde de metri cubi de gaze. Cei mai slabi ani au fost 2017 și 2018.
Concret, ne putem baza pe producția internă pentru acest sezon, care atinge 30 de milioane de metri cubi pe zi, iar din depozite încă 30 de milioane pe zi. În cele mai geroase ierni, România a atins un consum de 73 de milioane de metri cubi pe zi. Însă, pentru o iarnă normală consumul este maximum 60 de milioane de metri cubi zilnic.
Ministrul Energiei susține că nu vor exista probleme cu gazele iarna aceasta
„România a depăşit pragul de 3 miliarde de metri cubi de gaze în depozite, ceea ce reprezintă un record absolut”, a scris luni, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu. „Nu vom avea probleme cu gazele în această iarnă. Populaţia şi economia nu vor avea de suferit”, a mai transmis ministrul.