Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Revoluția din Legile Educației. Matematica și religia intră în BAC pentru elevii de la uman

Legea învățământului preuniversitar a primit un raport de admitere în Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților, prima cameră sesizată. Proiectul va merge în plenul Camerei Deputaților pentru votul final, iar mai apoi trebuie să treacă și de Senat.

Deputații și reprezentanții ministerului au dezbătut timp de o săptămână primul proiect prevăzut în Legile Educației. Au fost introduse mai multe modificări semnificative, pe care vi le prezentăm în acest material.

Ce se schimbă la BAC

În cadrul dezbaterilor au fost votate mai multe modificări pentru examenul de BAC.

Elevii de la uman vor avea încă o probă scrisă pentru evaluarea competențelor de bază, la alegere, între matematică, fizică, chimie și biologie.

Tinerii de la real vor avea încă o probă scrisă, la alegere, dintre logică, psihologie, sociologie, economie sau filosofie.

Elevii surzi vor avea dreptul de a susține examenul bacalaureat în limba semnelor române (LSR).

De asemenea, religia a fost introdusă ca materie opțională la BAC, la profilul umanist. Dacă propunerea va fi păstrată și la Senat, elevii vor putea susține a doua probă scrisă la alegere între geografie, logică, psihologie, sociologie, economie, filosofie sau religie. Prima probă scrisă pentru elevii de la uman va fi susținută în continuare la istorie.

Contre între deputații PSD pe seama admiterii la liceu

Toate liceele din țară vor putea organiza un examen separat în vederea admiterii, după evaluarea națională. Cel mult 50% dintre locurile disponibile vor putea fi scoase la concurs în acest examen, iar liceele pot opta să nu organizeze deloc examenul suplimentar.

Liceele s-ar putea baza, în continuare, pe media de la evaluarea națională. Nu se vor face acele clase de excelență despre care s-a mai discutat.

Iată ce spune amendamentul adoptat: Elevii se pot înscrie la acest examen separat, dacă el este organizat, numai dacă vor obține cel puțin nota 5 la fiecare probă a evaluării naționale.

Propunerea a generat tensiuni în cadrul ședinței din Comisia pentru Învățământ. Deputatul PSD Ana Loredana Predescu i-a cerut explicații ministrului Ligia Deca. Predescu a primit o replică din partea președintelui comisiei, Natalia Intotero, tot de la PSD.

Ana Loredana Predescu: Doamna președintă, îmi cer scuze, eu am copil care va da examenul. Vreau și eu să știu, în calitate de părinte, cum se va desfășura acest examen. Sindicatele, organizațiile de părinți, de elevi nu susțin această variantă. Vă rog, nu putem vota în alb.

Natalia Intotero: Ați votat deja!

Ana Loredana Predescu: Am votat pentru că ați forțat dumneavoastră votul.

Natalia Intotero: Puteați să votați împotrivă sau să vă abțineți. Alte dezbateri vor fi la Senat.

Ministrul Ligia Deca: Să ne aducem aminte despre dezbaterile aproape interminabile atunci când s-a introdus sistemul de repartizare computerizată. Există, la nivel psihologic, uman, o frică de necunoscut.

Acest examen ar urma să fie disponibil pentru generația de elevi care intră anul viitor în clasa a V-a.

Modificările aduse de cultele religioase

Biserica a făcut mai multe propuneri, în cadrul dezbaterilor. Pe lângă introducerea religiei la BAC, mai apar și alte noutăți.

S-a votat o modificare în ceea ce privește obligațiile profesorilor. "Promovarea diversității" a fost înlocuită cu "respectarea diversității pentru a genera elevilor atitudini incluzive și tolerante". A fost propunerea PNL. PSD ar fi vrut să nu avem nici măcar "respectarea diversității".

De asemenea, diversitatea a fost definită ca fiind "respectarea şi valorizarea diferitelor perspective culturale, etnice, religioase, a sensibilității şi a empatiei, alături de întărirea şi pozitivarea imaginii de sine individuale şi colective".

Elevii ar putea fi exmatriculați

Printre amendamentele adoptate se numără și posibilitatea ca elevii să fie, din nou, exmatriculați pentru abateri grave. Există însă o serie de pași până când se poate ajunge la acest lucru. Iată ce spune legea votată în prima cameră:

Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea faptei, sunt:

a) observație individuală;

b) mustrare scrisă;

c) retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul;

d) mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ;

e) suspendarea elevului pe o durată limitată de timp;

f) preavizul de exmatriculare;

g) exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ;

h) exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în altă unitate de învățământ;

i) exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.

Camere de supraveghere în școli

Se va implementa un program care are ca scop combaterea violenței din școlile românești. Mai exact, vor putea fi introduse camere de supraveghere în toate unitățile de învățământ. Părinții vor putea vota dacă își doresc camere în interiorul claselor, lucru care nu e permis acum.

De asemenea, programul prevede faptul că elevii și profesorii vor putea beneficia de terapie, dacă au fost victimele violenței. În acest amendament este prevăzut și că bullying-ul poate fi încadrat ca un tip de violență.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE