Comisia pentru Educație din Camera Deputaților a votat astăzi ca Religia să devină materie opțională la Bacalaureat.
Dezbaterile maraton pe marginea legilor educației au continuat și astăzi în Parlament.
Potrivit amendamentului votat, examenul naţional de Bacalaureat constă în susţinerea următoarelor probe:
pentru profilul umanist, specializarea științe sociale, din filiera teoretică, două probe scrise, dintre care o probă obligatorie la istorie și o probă la o disciplină relevantă pentru profilul umanist, la alegere între Geografie, științe socio-umane: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie.
De ce este importantă introducerea religiei în programa de Bacalaureat?
Natalia Intotero, președintele Comisiei de Educație din Camera Deputaților: ”Și religia, alături de celelalte materii, reprezintă aceeași importanță. A fost o solicitare din partea cultelor și nu numai, din partea asociației părinților, a elevilor. A fost analizată, discutată cu ministerul și agreată, în final.
Există foarte mulți elevi care, după ce finalizează cursurile amintite, optează să meargă spre o facultate de profil teologic și să aibă posibilitatea de a susține acest examen. Asta nu înseamnă că va fi un examen ușor”.
USR nu a fost de acord cu noul amendament
Ștefan Pălărie, deputat USR: Nu cred că e cazul să ne grăbim cu niște decizii nediscutate suficient. Modificări de tipul acesta, precum adăugarea unei probe noi, fie religie, fie orice altă probă nu a avut timp suficient pentru a fi dezbătuta și a înțelege cu toții care vor fi consecințele unei astfel de propuneri. Motiv pentru care USR, cel puțin în privința acesteia, a votat împotrivă.