Canicula schimbă mentalitatea românilor. Cererea pentru panouri solare s-a triplat în 2024 comparativ cu anul trecut, potrivit unei companii de soluţii de energie verde.
Dacă în trecut românii instalau sisteme fotovoltaice cu o capacitate de 5 Kw în cele mai multe cazuri, anul acesta sunt tot mai multe solicitări pentru 7-10 Kw şi pentru sisteme de climatizare, cum sunt pompele de căldură aer-apă pentru răcire pe timp de vară.
În Bucureşti şi judeţele Ilfov, Cluj, Constanţa şi Sibiu au fost instalate cele mai multe sisteme fotovoltaice.
Pe de altă parte, din cauza schimbărilor climatice și a facturilor împovărătoare din ultimii ani, tot mai mulți români vor să locuiască în case care să nu piardă energia pe care o produc panourile solare și caută soluții care să reducă consumul de curent electric cu cel puțin 50%.
Pe proprietarii unei case de 200 de metri pătrați îi costă 20.000 de euro un sistem de instalații cu panouri solare, pompe de căldură și baterii ca să își acopere doar consumul pe timp de zi. Costurile investiției se ridică la 35.000 euro, dacă proprietarii vor să nu mai fie nevoiți să plătească energie din surse clasice.
În condițiile în care cererea pentru fotovoltaice a explodat, iar rețelele de electricitatea nu mai fac față fluxului suplimentar de curent electric, Parlamentul României a adoptat recent un proiect care îi obligă pe proprietarii de panouri solare să stocheze o parte din ceea ce produc.
Până în 2027, românii care au panouri solare ar trebui să monteze baterii care să stocheze cel puțin 30% din producția proprie de curent electric.
Dar, experții atrag atenția că majoritatea prosumatorilor și-au instalat cu subvenții de la stat sisteme fotovoltaice, care nu sunt capabile să facă acest lucru. Pentru a putea stoca energie este nevoie de invertoare hibrid care permit încărcarea bateriilor, care ar costa în medie 3000 -5000 de lei.
Dacă prosumatorii vor să stocheze chiar tot ceea ce produc, au nevoie de și mai mulți bani. Ar trebui să cumpere o baterie cu o tehnologie avansată, care costă în jur de 9000 de lei.
Sistemul de stocare are nevoie de un modul de comandă, un modul de back-up, conductori electrici. Toate aceste componente ar costa în jur de 17500 de lei, fără costul de manoperă.
Ce spun prosumatorii
”Dacă ne gândim că majoritatea oamenilor vor accesa strict această putere doar 30% problema de de a reduce efortul de pe rețele nu este rezolvată și problema de cost și de a-și de a cumpăra curent seara iarăși nu va fi rezolvată, pentru că eu voi veni acasă la ora nouăsprezece, voi începe să utilizez curentul din bateria mea și ca în orice domiciliu, ca în orice casă, spun și eu am un cuptor electric care consumă unu virgulă cinci kilowați într-o oră și l-am pus în în lucru să pregătesc mâncare pentru familie și am o mașină de spălat vase, de exemplu, care într-un program maxim consumă doi-doi kilolowați.
Atunci, la momentul acesta, eu la ora douăzeci-douăzeci și unu seara, am lichidat cantitatea de curent stocată la mine în baterie și automat voi începe să iau din nou din rețea. Automat la ora ne obții noi din nou vom lua din rețea.
Dorim ca 110.000 de consumatori să-și instaleze aceste baterii de stocare în domiciliile lor. Și avem 110.000 de potențiale riscuri de incendiu, 110.000 de oameni care trebuie să aibă în vedere locul unde este amplasată bateria.
Ea nu trebuie să fie în ploaie, nu trebuie să fie în frig. Trebuie să ai grijă la lungimea conductorului, de la sistemul tău invertor până la baterie. Deci nu poți să te duci să zici că ai un grup tehnic și montezi la 25m de casă, nu știu, nu cred că este permis tehnic lucrul acesta.”, a declarat Octav Roman, prosumator.