Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin a promulgat acordul de asociere strategică între Rusia şi Iran. Documentul nu prevede asistenţă militară reciprocă

Vladimir Putin a aprobat luni un pact amplu cu Iranul, care urmărește consolidarea relațiilor bilaterale în mai multe domenii, dar care nu implică o alianță militară între cele două țări, potrivit agenției EFE.

Spre deosebire de înțelegerea dintre Moscova și Phenian, acest nou acord nu include nicio clauză privind sprijinul armat reciproc în caz de atac.

Conform documentului, cele două state își vor coordona acțiunile în domenii precum economia, sectorul energetic, apărarea, cultura și combaterea extremismului, printre altele.

Unul dintre articolele înțelegerii stipulează că, dacă una dintre părți este atacată, cealaltă nu va sprijini agresorul și va promova soluționarea conflictului prin mijloace pașnice, în conformitate cu Carta ONU și legislația internațională.

Documentul a fost parafat în luna ianuarie de Vladimir Putin și președintele iranian Masud Pezeshkian, cu puțin timp înainte de preluarea celui de-al doilea mandat de către Donald Trump, care în prezent exercită presiuni asupra Teheranului pentru a accepta o nouă înțelegere privind programul său nuclear, cu scopul de a preveni dezvoltarea unei arme atomice.

În timp ce Phenianul a furnizat Moscovei cantități mari de muniție pentru conflictul din Ucraina, Teheranul a oferit, la rândul său, sprijin sub forma unor drone și rachete balistice, folosite pe front.

Viceșeful diplomației ruse, Andrei Rudenko, a insistat că acordul nu implică formarea unei coaliții militare și nu prevede obligații de sprijin reciproc în plan militar.

Validarea acestui document are loc într-un moment tensionat pentru Teheran, care urmărește cu atenție mișcările armatei israeliene în regiune, după eșecul Hezbollah în Liban și căderea regimului Assad în Siria, un fost aliat al Iranului.

Rusia s-a arătat dispusă să intervină ca intermediar între Washington și Teheran pentru a preveni o criză majoră. Potrivit unor surse din presa americană, Israelul ar fi avut intenția de a ataca obiective nucleare iraniene, însă președintele Trump ar fi oprit o astfel de acțiune, chiar dacă a lansat avertismente dure în lipsa unui nou acord nuclear.

Trump a retras SUA din înțelegerea precedentă în 2018, în timpul primului său mandat, ceea ce a dus la reluarea sancțiunilor americane și accelerarea activității nucleare iraniene, apropiindu-se de nivelul necesar producerii unei arme nucleare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE