Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul georgian, interesat de UE. Ministrul de externe al Georgiei consideră Uniunea Europeană un partener de încredere

Ministrul georgian de externe a fost unul dintre invitați în cadrul Forumului Economic desfășurat la Delphi în Grecia, unde a declarat pentru Euronews că tema integrării europene este folosită pentru destabilizarea țării sale.

Bochorishvili a fost numită de partidul Visul georgian, care deține controlul în Georgia din 2012, partid acuzat de protestatari că operează o schimbare rapidă spre regim autoritar.

Demonstrațiile împotriva guvernului din Georgia continuă de luni de zile, protestatarii susținând că țara se apropie de Moscova, în loc de Uniunea Europeană.

Guvernul susține că parcursul european este o alegere istorică și strategică a Georgiei pentru o lungă perioadă de timp.

Ministrul georgian de externe, Maka Bochorishvili, a explicat pentru Euronews că există comentarii sau evaluări ale situației din Georgia care sunt adesea departe de a fi realiste. Ea insistă că totul este legat de recunoașterea rezultatelor alegerilor, pe care unele grupuri din Georgia refuză să o facă.

Dar ceea ce vedem foarte des este că subiectul integrării europene e folosit pentru destabilizarea țării de către unele forțe din țările mari, și sunt, nu trebuie ascuns, finanțate din exterior, foarte des cu riscuri de destabilizare.”, a declarat Maka Bochorishvili ministru de externe, Georgia.

Ministrul georgian de externe reafirmă că țara sa este în continuare interesată să adere la UE și insistă că blocul comunitar rămâne un partener de încredere în această regiune. Ea își exprimă însă nemulțumirile cu privire la poziția UE.

UE declară că își asumă angajamentul față de extindere și că dorește ca Georgia să facă parte din Uniunea Europeană. Deci, este o declarație destul de discutabilă. Pe de o parte, nu este vorba de oameni aleși de marea majoritate a georgienilor. Și vrem ca georgienii să facă parte din Uniunea Europeană.

Ne dorim și vrem să vedem o relație bazată pe respect reciproc. Iar când vorbim despre democrație, în primul rând, trebuie să ne amintim alegerea democratică a poporului georgian. Ei merg la alegeri, votează pentru anumite partide politice, iar acel anumit partid politic este responsabil să guverneze țara și să ia decizii cu privire la viitorul țării. Decizia asta a fost luată în 2022. Și cererea de aderare la UE s-a bazat, de asemenea, pe această decizie, care este susținută de alegătorii georgieni.

Cred că cel mai bun remediu, cea mai bună soluție este punerea în aplicare a acordului de asociere de ambele părți. Georgia este foarte angajată în punerea în aplicare a acordului de asociere și dorim să vedem același angajament și din partea europeană, ceea ce înseamnă, de asemenea, că trebuie să avem un dialog politic cu Uniunea Europeană pe diferite teme, pornind de la diferite negocieri sectoriale sau dialog politic la diferite niveluri. Este important, dacă aceste mecanisme care sunt consacrate în acordul de asociere funcționează, cred că am putea găsi modalități de a ieși din această situație.”, a adăugat Maka Bochorishvili ministrul de externe al Georgiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE