TikTok susține, într-un raport adresat Comisiei Europene, că a eliminat șase rețele ilegale de influențare a opiniei publice din România, în timpul alegerilor prezidențiale de anul trecut.
Milioane de like-uri false
„În timpul alegerilor prezidențiale din România, ne-am continuat activitatea de detectare și întrerupere a operațiunilor secrete de influență (CIO) care încearcă să se stabilească pe TikTok și să submineze integritatea platformei noastre”, se arată în raport.
TikTok precizează că a extins măsurile de atenuare împotriva comportamentelor înșelătoare, inclusiv spam-ul. Dau și câteva exemple:
„În perioada 5-14 decembrie, am prevenit 4.415.720 de like-uri false și 1.559.406 de cereri false de urmărire și am blocat 33.594 de conturi de spam create în România.
De asemenea, am eliminat:
- 900 de conturi care se dau drept candidați electorali români și funcționari deja aleși
- 92.958 de conturi false
- 616.548 like-uri false
- 1.023.652 urmăritori falși
Crearea a peste 116.000 de conturi spam în România, blocată
În perioada 15-30 decembrie am prevenit peste 5,3 milioane de like-uri false și peste 2,6 milioane de cereri false de follow și am blocat crearea a peste 116.000 de conturi spam în România. De asemenea, am eliminat: 59 de conturi care se dau drept conturi ale Guvernului, politicienilor sau partidelor politice din România, +59.000 de conturi false, +1,5 milioane de like-uri și +1,3 milioane de followeri falși”.
TikTok mai specifică în raport că au raportat eliminarea a șase rețele CIO în 2024 care au fost identificate ca vizând în mod specific un public român.
„În septembrie 2024,
- O rețea de 22 de conturi care operau din România și care au încercat să vizeze publicul român pentru a răspândi dezinformare și promovarea unor relatări critice la adresa guvernului român.
În noiembrie 2024,
- O rețea de 78 de conturi care operau din România și care au încercat să promoveze candidatul Călin Georgescu pe TikTok.
- O rețea de 12 conturi care operează din România și care a încercat să amplifice relatări în limba română favorabile candidatului politic independent Mircea Geoană.
În decembrie 2024,
- O rețea de 27.217 conturi a funcționat prin intermediul unui furnizor de angajamente false, care a încercat să promoveze partidul politic AUR și candidatul independent Călin Georgescu prin postarea de comentarii la scară largă.
- O rețea de 68 de conturi operate din Republica Moldova și vizând diaspora românească din România, care a încercat să îl promoveze pe lurie Ciocan și Partidul Social Democrat.
În luna decembrie, Comisia Europeană a deschis o procedură oficială împotriva TikTok, referitoare la alegerile din România.
Ancheta vizează posibile încălcări ale legii privind serviciile digitale, „în urma dovezilor ingerinței Rusiei în alegerile din România”.