O aplicație pentru smartphone ar putea ajuta oamenii să învingă depresia ușoară, arată un nou studiu – dispozitivele adesea învinuite pentru problemele de sănătate mintală ar putea deveni parte din soluție, scrie Euronews.com.
La nivel global, se estimează că aproximativ 11% dintre persoane suferă de „depresie subclinică” – o formă ușoară de depresie care nu îndeplinește toate criteriile pentru o tulburare depresivă majoră, dar care poate avea totuși un impact semnificativ asupra stării de bine.
Terapia cognitiv-comportamentală (CBT), care ajută oamenii să își schimbe și să gestioneze gândurile și comportamentele nesănătoase, este considerată standardul de aur în tratamentul problemelor de sănătate mintală.
În multe cazuri, CBT este la fel de eficientă sau chiar mai eficientă decât medicația. Însă, din cauza lipsei de psihiatri la nivel global, cererea pentru servicii de sănătate mintală depășește adesea oferta.
CBT este „foarte eficientă”, dar scalarea ei este o provocare
Noul studiu, publicat în revista Nature Medicine, a testat dacă o aplicație de smartphone axată pe CBT ar putea fi suficientă pentru a umple acest gol.
Aplicația se concentra pe dezvoltarea a cinci abilități-cheie specifice terapiei CBT: încurajarea activităților care îmbunătățesc starea de spirit, redirecționarea gândurilor negative care stau la baza depresiei, îmbunătățirea abilităților de rezolvare a problemelor, învățarea exprimării fără a-i răni pe ceilalți și exersarea unor tehnici pentru un somn odihnitor.
„CBT este foarte eficientă, dar livrarea ei la scară largă a fost mereu o provocare. Scopul nostru a fost să facem aceste abilități accesibile oricui, oriunde.”, a declarat Toshiaki Furukawa, autorul principal al studiului și profesor la Universitatea din Tokyo.
Pentru experiment, aproape 4.000 de adulți japonezi cu depresie subclinică au fost împărțiți aleatoriu în două grupuri: unii au folosit aplicația, iar alții nu.
Cei care au avut acces la aplicație au beneficiat de combinații diferite ale acestor abilități CBT. Majoritatea au încetat să o mai folosească după șase până la zece săptămâni, când și-au terminat lecțiile.
Participanții care au folosit aplicația au înregistrat o îmbunătățire a sănătății mintale: niveluri mai scăzute de depresie, anxietate și insomnie. Aceste efecte s-au menținut și după șase luni, până la încheierea studiului.