Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hamas, deschis la o încetare a focului pe termen lung cu Israelul, dar refuză să depună armele

Hamas este dispus să accepte o încetare a focului de durată cu Israelul în Gaza, însă nu intenționează să renunțe la arme, a declarat sâmbătă un oficial al grupării, în timp ce liderii organizației palestiniene se aflau la Cairo pentru negocieri de pace, relatează Reuters.

Surse apropiate discuțiilor au declarat pentru Reuters că Hamas speră să obțină sprijinul mediatorilor pentru propunerea sa, adăugând că gruparea ar putea accepta un armistițiu de cinci până la șapte ani în schimbul încheierii războiului, reconstrucției Fâșiei Gaza, eliberării palestinienilor încarcerați în Israel și a tuturor ostaticilor.

Ideea unui armistițiu sau a duratei sale nu este respinsă de noi și suntem gata să o discutăm în cadrul negocierilor. Suntem deschiși oricărei propuneri serioase de a pune capăt războiului", a declarat Taher Al-Nono, consilier pe probleme de comunicare al conducerii Hamas, acesta fiind primul semnal clar că gruparea ia în calcul o încetare a ostilităților pe termen mai lung.

Totuși, Nono a respins una dintre cerințele esențiale ale Israelului, respectiv dezarmarea Hamas. Israelul insistă pentru demilitarizarea completă a Fâșiei Gaza.

Armele rezistenței nu sunt negociabile și vor rămâne în mâinile noastre atât timp cât ocupația persistă”, a subliniat oficialul Hamas.

Deși statutul fondator al Hamas cere distrugerea Israelului, organizația a sugerat anterior că ar putea accepta un armistițiu de lungă durată în schimbul retragerii israeliene din teritoriile ocupate.

Adjuncta ministrului israelian de externe, Sharren Haskel, a minimalizat săptămâna aceasta șansele ca această nouă propunere să ducă la un progres real, atât timp cât cerințele principale ale Israelului nu sunt îndeplinite.

Războiul s-ar putea încheia mâine dacă Hamas ar elibera cei 59 de ostatici rămași și ar depune armele”, a declarat Haskel marți, la Ierusalim.

Israelul și-a reluat ofensiva în Gaza pe 18 martie, după prăbușirea unui armistițiu în ianuarie, declarând că va menține presiunea asupra Hamas până la eliberarea tuturor ostaticilor. Se estimează că dintre aceștia, aproximativ 24 ar mai fi în viață.

Israelul a blocat complet intrarea ajutoarelor umanitare în Gaza, iar sute de mii de persoane au fost strămutate, forțele israeliene ocupând teritorii desemnate ca zone tampon. Potrivit autorităților medicale locale, peste 2.000 de palestinieni, majoritatea civili, au fost uciși de la reluarea ofensivei.

Conflictul a fost declanșat de atacul Hamas din 7 octombrie 2023, în urma căruia 1.200 de persoane au fost ucise și 251 de ostatici au fost duși în Gaza. De atunci, peste 51.400 de palestinieni și-au pierdut viața în ofensiva israeliană, potrivit oficialilor din domeniul sănătății.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE