Mai bine de o mie de taximetriști au protestat în Piața Constituției, din Capitală. Ei se plâng că serviciile de ride sharing le fac o concurență neloială. Manifestația s-a oprit după ce liderii federației au stat de vorbă cu reprezentanți ai Guvernului, de la care au primit promisiunea că vor schimba regulile pentru transportul alternativ.
Peste o mie trei sute de masini sunt parcate în Piața Constituției, în fața Parlamentului. Taximetriști din capitală și din țară protestează față de serviciile de transport alternativ.
Ce au cerut taximetriștii
Taximetriștii vor ca regulile valabile pentru ei să se aplice și în cazul companiilor de ride sharing. Printre revendicări: limitarea numărului de mașini de transport alternativ la numărul de locuitori , interzicerea contractului de comodat precum și a tarifelor dinamice.
Robert Berbec, secretar al Asociației Șoferilor de Taxi București-Iflov: ”Este ca și cum ați avea un magazin și vindeți mere. Statul vă obligă să vindeți merele cu doi lei. Și lângă dumneavoastră este un alt magazin care, vezi Doamne, el nu vinde. El împarte. Face același lucru., Nu plătește taxe, că na, nu sunt fiscalizați în România.”
Claudiu Costan, vicepreședinte al Asociației Clubul Taximetriștilor Liberi de Pretutindeni: ”Astăzi suntem decimați de această activitate de transport alternativ. Noi nu ne dorim, cum insinuează unii, să scoatem ride sharingul din țară. Nu este cazul. Cerința în România este atât de mare pe segmentul de transport.”
Nicu Botogel, membru al Asociației Taxi Transilvania: ”Prin această nerespectare a legii se produce o evaziune de 30 de milioane de euro pe lună. Noi cerem fiscalizarea lor, să se plătească aceste, exact aceleași impozite ca și noi.”
În același timp, la Guvern, aveau loc discuții cu reprezentanții Executivului. Și se făceau promisiuni.
Remus Nedelcu, președintele ANPOTRT: ”Protestul nu se mai continua. La Guvern am obținut o promisiune că în următoarele două, trei săptămâni se va da o ordonanță de urgență.”
Premierul nu a participat direct la discuții, dar se declară deschis dialogului.
Marcel Ciolacu, premierul României: ”Trebuie să fie un mediu concurențial egal. Trebuie văzut cum e legislația peste tot în Europa și atuncea așezăm lucrurile în normalitatea lor. Statul nu trebuie să intervină în favoarea cuiva.”