Un protest spontan are loc, miercuri dimineață, la penitenciarul Poarta Albă. Angajații penitenciarului protestează în fața pușcăriei, iar deținuții au rămas nesupravegheați.
Nu mai puțin de 300 de angajati din totalul de 470 participă pentru a-și spune nemulțumirile.
Polițiștii din penitenciare sunt nemulțumiți de nivelul de salarizare, dar și de faptul că nu s-au respectat promisiuni făcute de Executiv.
La manifestația sunt prezenți George Lazer, lider sindical penitenciar Poarta Albă și Ștefana Tătaru, contabil penitenciare Poarta Albă.
”Nemulțumirile sunt neaplicarea legii salarizării. Practic, oamenii sunt furați lună de lună la salariu. Protestăm pentru că oamenii și-au făcut timpul necesar de muncă pentru luna în curs și nu mai sunt dispuși să facă pe eroii!, a declarat liderul de sindicat, potrivit Ziua de Constanța.
De altfel, și angajații Târgu Jiu și Deva au declanșat proteste, miercuri dimineață, o parte dintre ei refuzând să intre în tură pentru că au depășit plafonul de ore de muncă.
„Refuzul personalului de a efectua munca suplimentară va demonstra că Poliția Penitenciară se menține funcțională doar pentru că salariații acceptă să presteze muncă suplimentară întrun volum fără precedent în România. Personalul operativ se va prezenta la serviciu dar nu a mai intrat în serviciu”, se precizează într-un comunicat al Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar.
Reacția Administrației Penitenciarelor
”Conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor a luat act de acțiunile de protest ale organizațiilor sindicale din penitenciarele Aiud, Codlea, Deva, Miercurea Ciuc, Oradea, Constanța - Poarta Albă și Tg. Jiu, cu care, dealtfel, se află într-un dialog permanent. În consecință, mesajul transmis echipelor de management ale unităților penitenciare este unul ce privește deschiderea către dialog și comunicare în raport cu acei colegi care protestează si adoptarea unor măsuri menite să asigure continuitatea activităților pe linia siguranței locului de deținere, acordarea drepturilor persoanelor private de libertate și preîntâmpinarea unor evenimente negative.
Măsurile respective au vizat:
- Planificarea judicioasă și eficientă a personalului avut la dispoziție, astfel încât să nu fie afectat gradul de siguranță a misiunilor de pază, escortare și supraveghere, și nici acordarea drepturilor persoanelor private de libertate
- Asigurarea unor canale eficiente de comunicare cu organele judiciare deservite și informarea acestora cu privire la imposibilitatea prezentării sau prezentarea cu întârziere a persoanelor private de libertate, dacă acest lucru se impune
- Programarea membrilor de familie sau aparținătorilor persoanelor private de libertate în vederea acordării vizitelor se va realiza începând cu ora 10.00
- Asigurarea unei rezerve de personal pentru a putea acționa în situații deosebite.
Cu toate că acțiunile de protest vor îngreuna considerabil activitățile curente, deficitul de personal fiind semnificativ în toate unitățile, asigurăm opinia publică de faptul că siguranța locurilor de deținere nu este și nu va fi periclitată în niciun mod, principiu la care aderă atât echipele manageriale, cât și reprezentanții organizațiilor sindicale.”, se arată într-un comunicat al Administrației Penitenciarelor.