Legea care i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat, în timp ce este încă președinte, este amânată. Liberalii au cerut avizul Biroului Electoral Central (BEC) pentru a se pronunța în legătură cu acest amendament, însă BEC a amânat, luni, pronunțarea. Anterior, PSD a votat în unanimitate împotriva susținerii proiectului de lege propus de PNL, care i-ar permite lui Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, în timp ce este încă președinte. Și deputatul USR - Diana Buzoianu - a transmis la Euronews România că opoziția o să conteste legea la CCR.
Deputat USR: Iohannis a numit o marionetă în fruntea PNL / Ciucă își plătește datoria
Diana Buzoianu, deputat USR: „PNL nu se va putea dezice de Iohannis. De dezastrul care a însemnat Iohannis în calitate de președinte al țării și e foarte bine că își asumă acest lucru, pentru că să știți că o să fie taxat la alegeri fix pentru că încearcă să mai bage încă o sinecură în Parlament. Știm cu toții, acest mit cu experiența politică externă – domnul Iohannis a văzut pârtiile din țările străine. S-a dus în Africa să danseze. Din toate călătoriile pe care le-a făcut, nu a făcut absolut nimic bun pentru români. Care sunt beneficiile pentru români care au fost aduse în ultimii 10 ani ca să credem noi astăzi că dacă domnul Iohannis vine în Parlament ar aduce și mai multe beneficii aici din Parlament? Păi, n-a reușit să aducă niciun beneficiu cât a fost președinte… Acele milioane de români care l-au votat pe Iohannis au fost niște milioane de români care s-au lăsat păcăliți de domnul Iohannis, care promitea tuturor că va scăpa România de PSD… Ca apoi, domnul Iohannis, să fie literalmente președintele care a numit cele mai multe guverne de stânga, cei mai mulți premieri PSD. Deci, nu vă mai bazați pe faptul că românii sunt ușor de prostit, să știți că milioanele acelea de români care l-au votat pe Iohannis, astăzi, nu mai există. Dvs puteți să dați o lege cu dedicație pentru domnul Iohannis dacă vreți, noi o vom contesta, în calitate de Opoziție, la CCR. Să știți că această lege este dată fix pentru domnul Iohannis, pentru că legea aceasta - practic - ar mai fi aplicabilă pentru un alt președinte abia în 2044, deci este clar că legea este una cu dedicație și ea încalcă, până la urmă, un principiu foarte important, și anume de independență politică a președintelui”, a spus aceasta, în direct la Euronews România.
„Sigur că domnul Iohannis nu s-a ascuns în faptul că a numit, de exemplu, în fruntea PNL-ului, o marionetă, pe domnul Ciucă, care - iată - astăzi își plătește datoriile înapoi. Dar asta nu ar trebui să fie normalizat. Practic, noi avem un președinte care azi nu are niciun fel de jenă să spună că el face politică și că el vrea să facă politică mai departe, în fruntea unui partid, deși, în calitate de președinte, ar fi trebuit să fie un mediator (...). Ne-am obișnuit ca Iohannis să-și încalce rolurile oficiale de președinte, ne-am fi așteptat ca măcar PNL să înțeleagă - mai ales ca PNL a contestat la CCR legea cu Iliescu. Nu e problemă, o vom contesta noi”.
PSD: „Legi dedicate unei singure persoane nu ar trebui să existe”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Legat de votul privind legea colegilor de la PNL, a fost un vot în unanimitate împotriva votării unei asemenea iniţiative, pentru că, totuşi, suntem în 2024, iar legi dedicate unei singure persoane nu ar trebui să existe. (...) Atât timp cât este în lucru, în Senat, în acest moment, se aştepta un punct de vedere din partea PSD, care a fost formalizat în această şedinţă de Birou Permanent Naţional”, a spus Romaşcanu, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la sediul PSD.