Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că PSD urmează să decidă săptămâna viitoare dacă va susține proiectul legislativ care i-ar putea permite președintelui Klaus Iohannis să devină senator. Liderul social-democrat a dat de înțeles că nu ar da șanse unei astfel de inițiative pentru că nu o să-l voteze ”vreodată” pe Iohannis.
Ciolacu a precizat că va lua împreună cu liderii social-democrați mai multe decizii privind viitoarele alegeri.
„Luni am convocat un Birou permanent național al PSD unde vom lua decizia. Avem o agendă ce ține de viitoarele alegeri. (....) Am un motiv foarte serios de a mă consulta cu colegii mei, lucru pe care l-am făcut de fiecare dată”, a afirmat premierul.
Întrebat dacă ar vota proiectul prin care președintele Klaus Iohannis ar putea candida pe listele PNL pentru un post de senator, Ciolacu a răspuns: „Nu l-am votat niciodată și nu o să-l votez vreodată”.
Cum vor să modifice liberalii legea electorală
Liberalii au întocmit un amendament pe care, potrivit unor surse, urmează să-l depună chiar astăzi, prin care oferă posibilitatea președintelui Klaus Iohannis să candideze independent pe listele unui partid, a unei alianțe electorale fără să fie nevoit să-și dea demisia. O astfel de modificare a legislației electorale nu încalcă recomandările Comisiei de la Veneția pentru că nu se aduc atingeri modului de organizare și de desfășurare a scrutinului.
Amendamentul liberalilor vizează articolul 52 din legea 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților
„Președintele României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților, dacă se afia în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau unei alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, Președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat și aceea de președinte.”
„Soluția legislativă își justifică urgența deoarece suntem în situația în care unor cetățeni le este interzis dreptul de a fi aleși, deși îndeplinesc toate condițiile constituționale și legale de a exercita acest drept. Prezenta inițiativă legislativă nu are un impact asupra bugetului de stat. Inițiatorii solicită procedura de urgență în dezbaterea și adoptarea actului normativ.”, precizează liberalii, în expunerea de motive.