Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PSD a decis în unanimitate: Nu susține proiectul PNL pentru candidatura lui Klaus Iohannis la Senat

UPDATE. În urma ședinței de astăzi, Partidul Social Democrat (PSD) a votat în unanimitate împotriva susținerii proiectului de lege propus de PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare.

23/09/2024 , 13:54

Lucian Romașcanu: „Nu este iniţiativa PSD, nu este o prioritate a PSD”

PSD a votat în unanimitate împotriva proiectului inițiat de liberali pentru a facilita candidatura președintelui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare, a anunțat Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD.

„Legat de votul privind legea colegilor de la PNL, a fost un vot în unanimitate împotriva votării unei asemenea iniţiative, pentru că totuşi suntem în 2024, iar legi dedicate unei singure persoane nu ar trebui să existe. (...) Atât timp cât este în lucru, în Senat în acest moment, se aştepta un punct de vedere din partea PSD, care a fost formalizat în această şedinţă de Birou Permanent Naţional", a spus Romaşcanu, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la sediul PSD.

Purtătorul de cuvânt al PSD a mai precizat că, prin votul lor, social-democraţii au exprimat un punct de vedere în ce priveşte oportunitatea politică şi că pe mai departe „este problema colegilor din PNL" dacă vor să susţină proiectul de lege. Romaşcanu a subliniat că "nu se pot da legi pentru o singură" persoană.

„Principial, PSD este în acest an, în 2024, de părere - şi este o părere corectă, pentru că nu putem la fiecare 20 de ani să avem această discuţie - că nu putem da o lege pentru o singură persoană. Dacă este să discutăm, să analizăm, şi asta este o părere personală, dacă putem aplica un asemenea tip de măsură legislativă pentru mai multe persoane - asta trebuie făcut aşezat, gândit; un demers care să nu fie ataşat de o singură persoană. (...) În acest moment, orice demers am face, el este conectat de o singură persoană. Nu este iniţiativa PSD, nu este o prioritate a PSD. În consecinţă, decizia politică a fost aceasta. Dacă vom gândi la o lărgire a cadrului prin care independenţii pot candida în alegerile parlamentare, o vom face într-un moment aşezat, când nu mai sunt două luni până la alegeri", a mai spus Romașcanu.

Marcel Ciolacu: „O să recomand colegilor din Parlament să nu votăm proiectul”

Premierul Marcel Ciolacu a menționat că le va recomanda colegilor din Parlament să nu susțină această inițiativă.Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat luni că ar recomanda parlamentarilor social-democraţi să nu voteze proiectul de lege care îi permite preşedintelui Klaus Iohannis să candideze pentru un loc în Legislativul viitor, în timpul mandatului de şef al statului.

„Dacă doriţi părerea mea personală, pe care mi-am conturat-o în acest moment, eu o să recomand colegilor din Parlament şi mie să nu votăm un astfel de proiect”, a spus Ciolacu.

El a detaliat că va avea o declaraţie clară pe această temă la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, care are loc la sediul partidului din bulevardul Kiseleff.


Știrea inițială:

Marcel Ciolacu i-a chemat astăzi pe senatorii și deputații PSD la sediul central pentru a decide dacă vor susține, sau nu, proiectul PNL care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să devină senator. Social-democrații sunt de părere că această mișcare nu va ajuta Partidul National Liberal, ci mai degrabă va trage PNL în jos. 

Liberalii amână proiectul de lege privind candidatura lui Klaus Iohannis

Partidul Național Liberal (PNL) a decis să amâne dezbaterea proiectului de lege care ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare pe listele partidului. Potrivit surselor Euronews, Partidul Social Democrat (PSD) a refuzat să susțină acest act normativ, ceea ce a determinat senatorii PNL să nu introducă astăzi amendamentul în discuție.

În urma avizului Consiliului Legislativ, PNL a sesizat Biroul Electoral Central (BEC) pentru a se pronunța asupra constituționalității amendamentului propus la Legea 208/2015. În consecință, PNL a decis să nu includă dezbaterea amendamentului pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului până la primirea unui răspuns oficial din partea BEC.

Subiectele de dezbatele ale BPN PSD

Potrivit reprezentanţilor PSD, în cadrul BPN discuţiile vor viza bilanţul inundaţiilor şi măsurile luate de administraţiile social-democrate; pregătirile pentru campania electorală; propuneri legislative, precum cea de modificare a Legii 208/2015, ce ar permite preşedintelui României să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie, ca independent, pe listele unui partid politic sau ale unei alianţe politice. 

Sâmbătă, prim-ministrul a revenit cu precizări, afirmând că nu crede că este nevoie de legislaţie suplimentară pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să poată candida pentru un post de parlamentar.

"Vom reuni Biroul Permanent Naţional în ziua de luni, pentru a lua o decizie împreună cu colegii mei, cum este corect. Pe drum, împreună cu domnul vicepremier, ne-am uitat foarte atent şi la observaţiile Consiliului Legislativ şi am dat în lucru la specialiştii noştri, care au expertiză, să ne facă şi ei un punct de vedere. La prima vedere (...) nu este nevoie de legislaţie suplimentară ca domnul preşedinte, dacă îşi doreşte să candideze, să candideze. (...) Îmi pare rău de colegii de coaliţie, poate ar fi trebuit să aprofundeze mai mult sau să se sfătuiască, să iasă din cercul propriu, să se sfătuiască cu mai mulţi specialişti. Dacă concluzia specialiştilor va fi aceeaşi cu observaţiile Consiliului Legislativ, vom lua o decizie. Dacă nu, vom lua altă decizie", a arătat Marcel Ciolacu.

Reacția Partidului Naţional Liberal

În replică, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă, a declarat că nu crede că s-ar fi ieşit cu proiectul PNL dacă nu ar fi fost nevoie de legislaţie suplimentară în acest sens, dar o să verifice acest lucru.

"Nu am cunoştinţele necesare pe acest domeniu. O să discutăm cu juriştii noştri, cu specialiştii noştri şi o să verificăm dacă este aşa. Din ce ştiu în momentul de faţă, pentru că nu cred că se ieşea cu un astfel de demers, dacă exista această posibilitate. Dar o să verificăm", a spus liderul PNL.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul PNL, cu mai multe observaţii. ''Apreciem că preşedintele României are dreptul de a candida pentru funcţia de senator sau deputat pe lista unui partid politic, unei alianţe politice sau electorale, chiar şi în lipsa normei preconizate'', se arată în avizul dat de Consiliul Legislativ.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE