Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, pas cu pas, spre șefia PNL. Surse PNL: Candidatura la Senat, un pas către preluarea partidului după alegeri

După ce a țintit la funcții înalte la NATO și Comisia Europeană, Klaus Iohannis vrea să ocupe acum fotoliul de senator. Reorientarea către o carieră politică internă nu s-ar opri însă aici.

Surse din interiorul PNL susțin, pentru Euronews, că este doar un pas din planul lui Klaus Iohannis de a controla acest partid și după alegeri, ca președinte al acestei formațiuni politice.

Pe punctul de a candida pe listele PNL la parlamentare după 10 ani la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis și-a dorit initial să devină secretar general al NATO. Și-a anunțat candidatura, dar s-a retras în utima clipă, după ce a constatat lipsa de susținere din cadrul Aliaței.

A sperat ulterior la șefia Consiliului European, apoi la calitatea de reprezentant special al Uniunii Europene pentru Ucraina sau pentru o funcție înaltă în noua Comisie Europeană. Niciunul din obiectivele vehiculate în lumea politică nu s-a materializat.

Ciucă: E corect ca orice om să poate candida

Șeful statului ar putea să intre, însă, în Parlamentul național, dar acest traseu depinde de PSD pentru formalizarea în legislativ a dreptului de candida ca independent pe listele PNL.

”O să stau de vorbă cu colegii mei și o să mi-o să-mi spun foarte clar punctul de vedere în cadrul partidului și a grupurilor parlamentare. În principiu este corect ca orice om să poată candida. Nu trebuie cineva să obstructioneze un drept construcțional. Cel mai important este să respectăm constituție.”, a declarat Nicolae Ciucă.

În interiorul PNL însă, mulți lideri liberali se tem că intrarea în viitorul parlament face parte dintr-un plan mai amplu al actualului șef de stat. Care nu s-ar mulțumi doar să conducă viitorul Senat, ci ar dori preluarea controlului partidului care l-a susținut în cursa prezidențială.

Fie cu ajutorul lui Nicolae Ciucă propulsat la Cotroceni, fie profitând de eșecul acestuia de intrare în turul doi al prezidențialelor, susțin surse din PNL. Un scenariu care nu este deloc exclus nici de către analiști.

”Sigur, domnul președinte Iohannis, în măsura în care va deveni senator, va aspira la a 2-a poziție în stat, la cea de președinte al Senatului, dar asta depinde de rezultatul partidului. Probabil că ar putea să obțină această candidatură și dacă revine în politica de partid, este de așteptat să preia și conducerea partidului, mai ales că partidul pare destul de dezbinat, nu-și găsește echilibru și nu-ți găsește cadența.”, a declarat Cristian Pîrvulescu, analist politic.

Alți analiști consideră însă că reorientarea lui Iohannis către politica internă nu e cea mai bună alternativă.

”Foștii președinți, prim-miniștrii, politicieni de rang înalt cu proeminență internațională, nu toți foștii președinți, nu toți foștii prim-miniștrii, sunt pe un fel de liste de personalități politice internaționale vizate, disponibile pentru diverse misiuni în anumite momente. Și cred că pe domnul Iohannis îl putem îl putem imagina într-un asemenea rol în viitor.

Întoarcerea în politica locală, națională, în politica de partid în Parlament s-a mai practicat și de către președinții României și de alții. Da, nu e cea mai fericită soluție. E apropo de pas cu pas, e cam pas înapoi.”, spune Bogdan Lefter, analist politic.

Termenul limită de depunere a listelor cu candidaţii pentru parlamentare este 17 octombrie. Iar legea care ar trebui să permită candidatura lui Iohannis are caracter organic, fiind nevoie de majoritatea absolută pentru a trece de legislativ.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE