Un proiect pus de Guvern în dezbatere publică cere ca elevii navetiști care au cheltuit bani pe abonamentele pentru transportul școlar vor primi înapoiu sumele forfetate.
Pentru moment, în actul normativ nu este prevăzut dacă acești vor trebui să demonstreze faptul că au plătit transportul din bani proprii.
”(11) Plata sumelor forfetare de care nu au beneficiat elevii, prevăzută la art. 83 alin.(8) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, se face în termen de 30 de zile de la data adoptării hotărârii consiliului județean, prin care s-a aprobat valoarea unitară lei/km.”, se arată în document.
Ce spunea ministrul Educației la început de an școlar
Ministrul Educației promitea încă de la jumătatea lunii septembrie că procesul decontării transportului va fi gata în câteva săptămâni.
”Legea a intrat în vigoare la 3 septembrie. Legislația secundară, adică HG care s-a dat săptămâna trecută, nu putea fi dată înainte ca legea să intre în vigoare. Nu se poate, trebuie să aibă o bază în legislația primară.
După ce HG a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial - asta a fost vineri – urmează să existe acea interconectare de date: consiliile județene trebuie să transmită inspectortatelor, operatorii de transport. Școlile trebuie să colecteze care este ruta și care sunt operatorii pe care îi vor folosi.
Pentru a se putea emite biletele și abonamentele. Deci va mai dura puțin, două, trei săptămâni. Noi chiar mâine vom convoca o întâlnire cu inspectorii școlari pentru a grăbi acest proces, pentru ca această fereastră de tranziție să fie cât mai scurtă. Important este că, pe mecanismul nou, nu va mai fi vorba despre avans din partea familiilor. Practic, ei ar trebui să primească biletele și titlurile de transport nu pe sistem de cont ci direct, fără să mai fie un flux financiar care presupune un avans din partea familiilor.
Depinde foarte mult și de colaborarea cu cei din consiliile județene și de rapiditatea cu care școlile și inspectoratele reușesc acest schimb de date”, a explicat ministrul Educației