Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Programul Bucharest PRIDE 2024: Concerte, expoziții, dezbateri și proiecții de film. Marșul va avea loc pe 29 iunie, pe Calea Victoriei

Bucharest PRIDE 2024, cel mai mare eveniment al comunității LGBTQIA+ din România, este anul acesta la cea de-a 19-a ediție. Se va desfășura în perioada 21-29 iunie.

Organizatorii anunță nouă zile pline de evenimente, iar marșul Bucharest Pride va avea loc pe 29 iunie 2024, pe un traseu de la Guvern până la Parlament (Calea Victoriei – Parcul Izvor).

”Suntem pregătiți este despre noi toți: persoane LGBTQIA+, familiile noastre, aliați ai comunității - oameni care zi de zi fac pași către o lume mai primitoare, mai diversă, mai incluzivă. Cu toții suntem, într-o formă sau alta, pregătiți pentru iubire! Suntem doar în etape diferite de acceptare a acestui fapt.’’, subliniază Florian-Mihail Păun, coordonatorul Bucharest Pride 2024.

Programul Bucharest PRIDE 2024

Vor fi trei proiecții de film “Queer on screen” la Cinema Elvire Popesco. Festivalul Internațional de Film Queer - ART200 propune o proiecție de scurtmetraje queer urmate de o discuție cu reprezentanți ai echipelor din spatele filmelor proiectate, iar pentru a încheia seria de proiecții cinematografice din Săptămâna PRIDE 2024, Asociația ACCEPT, împreună cu F-Sides & Bad Unicorn, aduc în avanpremieră în România filmul “Love Lies Bleeding”, regizat de Rose Glass.

Vor fi peste 30 de expoziții, proiecții, spectacole, ateliere, conferințe și concerte la care să celebreze cultura și identitatea Queer. Programul complet îl găsiți aici

PRIDE Park: 28 – 29 iunie, Parcul Izvor

Un spațiu sigur în care membrii comunității LGBTQIA+ și aliații săi sunt invitați să se bucure de zilele de festival în aer liber - așa descriu organizatorii PRIDE Park.

Va fi și anul acesta un loc de întâlnire pentru artiștii queer, organizațiile LGBTQIA+ din țară și comunitate.

Marșul Bucharest PRIDE 2024: 29 iunie, cu pornire de pe Calea Victoriei

Sub sloganul “WE ARE READY! România e pregătită!”, Marșul Bucharest Pride se va desfășura pe data de 29 iunie.

Programul Marșului:

  • 16:00 - 17:00 - Întâlnirea participanților pe Calea Victoriei (intersecție cu Strada Gheorghe Manu și trotuarele adiacente Căii Victoriei).
  • 17:00 - 19:00 - Traseul marșului este următorul: intersecție Piața Victoriei cu Calea Victoriei – Calea Victoriei – Pod Națiunile Unite – Bd. Națiunile Unite – traversare Bd. Libertății – alveola Parc Izvor – Parc Izvor (orele 17:00 – 19:00). Traseul va fi parcurs pe carosabil, respectând toți participanții la marș și îndrumările organizatorilor și ale forțelor de ordine.
  • 19:00 - 22:00 - Finalul marșului Bucharest Pride în Parcul Izvor.

Festivalul se va încheia cu un concert Olivia Addams, pe scena PRIDE Park (în Parcul Izvor), cu artista locală Krrysopher cântând în deschidere, de la ora 20.00.

O majoritate istorică reprezentată de 56% dintre români este de acord cu o formă de recunoaștere și protecție legală a familiilor formate din persoane de același sex, fie prin căsătorie civilă, fie prin parteneriat civil, potrivit cercetării „Atitudini și percepții față de nevoia de protecție și recunoaștere a familiilor LGBT din România” realizată de Cult Research pentru Asociația ACCEPT.

Rezultatul indică o creștere de 13 puncte procentuale față de 2021. În plus, 72% dintre români consideră că familiile lor nu ar avea nimic de pierdut dacă familiile formate din persoane de același sex ar avea drepturi egale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE