Autoritățile din domeniul securității informatice atrag atenția asupra unei metode tot mai răspândite de escrocherie, care implică apeluri telefonice ce par a proveni de la instituții oficiale precum Poliția sau banca centrală.
Victimele sunt contactate sub pretextul unor verificări de natură financiară, iar ulterior sunt direcționate către un presupus expert al băncii centrale, care le cere să colaboreze într-o investigație fictivă.
Persoanele vizate primesc inclusiv documente digitale ce par a fi semnate de oficiali de rang înalt pentru a le induce ideea unui caz serios.
Ce spune DNSC
”Un nou tip de fraudă a fost raportat în luna aprilie 2025, implicând apeluri telefonice care pretind a fi din partea Poliției Române și a Băncii Naționale a României (BNR). Infractorii folosesc metode sofisticate pentru a manipula victimele și a obține date bancare confidențiale. În scenariul raportat, presupusa 'agentă de la poliție' susține că un infractor internațional căutat prin Interpol s-ar fi prezentat la o bancă din România și ar fi încercat să contracteze un împrumut folosind identitatea persoanei vizate. Se menționează că este vorba despre o situație gravă, de natură penală, și că este în desfășurare o anchetă oficială. Persoanei i se comunică faptul că urmează să primească o citație pentru a se prezenta la secția de poliție. Se invocă o serie de articole de lege și se creează presiune psihologică prin limbaj formal și grav. Pentru a 'dovedi' identitatea, atacatorii trimit o fotografie a unei legitimații de poliție prin WhatsApp - document falsificat, dar credibil vizual”, explică specialiștii DNSC, într-o postare publicată, marți, pe pagina de Facebook a instituției
Specialiștii subliniază că este vorba despre o tehnică de înșelătorie prin voce extrem de sofisticată, care combină afișarea falsă a identității apelantului, trimiterea de fișiere trucate, influențarea psihologică, invocarea unor argumente pseudo-legale, comunicarea pe aplicații de mesagerie și obținerea treptată a informațiilor confidențiale ale victimei.
Primii care au semnalat această practică au fost reprezentanții unei companii specializate în simularea atacurilor informatice.
Cum poți evita astfel de escrocherii
Pentru a evita să cazi în plasa unor astfel de escrocherii, experții recomandă prudență maximă:
- nu oferi informații sensibile prin telefon;
- verifică autenticitatea apelului contactând direct instituția;
- evită continuarea conversației prin aplicații precum WhatsApp sau Telegram;
- analizează imaginile primite cu instrumente online de verificare;
- nu instala programe care permit accesul de la distanță și nu te lăsa convins de tonul autoritar sau invocarea unor legi
În cazul în care ai suspiciuni că ai fost vizat de un astfel de apel, este esențial să întrerupi imediat conversația și să anunți autoritățile competente, fie prin direcția specializată a Poliției, fie prin intermediul structurii naționale de securitate cibernetică.