De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.
România, campioana UE la deficitul bugetar, în 2024. Bugetul țării a încheiat anul trecut cu un deficit de 9,3% din PIB
- România a încheiat anul 2024 cu cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, potrivit datelor oficiale publicate de Eurostat.
- Conform metodologiei europene ESA (European System of Accounts), deficitul guvernamental al țării noastre s-a ridicat la 9,3% din Produsul Intern Brut (PIB), o cifră care depășește semnificativ estimările anterioare și creează un context economic și politic dificil pentru anul 2025.
- Până acum, autoritățile române anunțaseră un deficit bugetar de 8,65% din PIB pentru 2024, calculat după metodologia națională, cunoscută drept „deficit cash”.
Află cum a ajuns România campioana UE la deficitul bugetar.
EXCLUSIV. Măicuța din România care a slujit la Vatican: Papa Francisc ne-a transmis spiritul de bunătate
- Sora Ignația, paraclisera Catedralei Sfântul Iosif din București, a slujit 15 ani la Vatican și a asistat la momente istorice, precum înscăunarea Papei Francisc, la 19 martie 2013.
- Într-un interviu acordat în exclusivitate Euronews România, măicuța a mărturisit că Papa Francisc le-a transmis credincioșilor „ spiritul de fratelanță, de bunătate și să primim persoanele cu dizabilități, cu multe probleme”.
- La o zi de la moartea Papei Francisc, Sora Ignația le-a povestit jurnaliștilor Euronews România despre perioada de slujire de la Vatican, în care a avut privilegiul de a cunoaște înalți prelați ai Sfântului Scaun.
Mai multe detalii despre măicuța din România care a slujit la Vatican.
FMI: Perspectivele economice ale SUA și ale majorității țărilor se înrăutățesc în urma tarifelor impuse de Trump
- Perspectivele pentru economia Statelor Unite și pentru cea globală s-au înrăutățit semnificativ în urma tarifelor impuse de președintele american Donald Trump și a incertitudinii create de aceste măsuri, a avertizat marți Fondul Monetar Internațional.
- FMI a declarat că economia globală va crește cu doar 2,8% în acest an, în scădere față de prognoza sa din ianuarie, de 3,3%, potrivit celui mai recent raport privind perspectivele economice mondiale.
- Și în 2026, creșterea globală va fi de 3%, estimează experții FMI, de asemenea sub estimarea sa anterioară de 3,3%.
Citește de ce FMI susține că perspectivele economice ale SUA și ale majorității țărilor se înrăutățesc în urma tarifelor impuse de Trump.
De ce combustibilii fosili sunt ca și cum ai închiria o casă: importurile de panouri solare se vor amortiza în curând
- Dacă lumea ar fi împărțită între importatori și exportatori net de combustibili fosili, aproximativ 74% dintre oameni ar locui în țări importatoare, potrivit unei noi analize realizate de think tank-ul Ember.
- Concluzia: investițiile în energie regenerabilă sunt cheia pentru securitate energetică și independență pe termen lung.
- Această analiză vine în contextul în care miniștri și lideri ai sectorului energetic se reunesc la Londra, între 24 și 25 aprilie, la Summitul privind Viitorul Securității Energetice, organizat de Agenția Internațională pentru Energie (IEA).
Află de ce combustibilii fosili sunt ca și cum ai închiria o casă.
Rusia și Ucraina se acuză reciproc de blocarea negocierilor de pace. SUA își pierd răbdarea
- Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc marți că obstrucționează negocierile privind un armistițiu în privința atacurilor asupra obiectivelor civile, în condițiile în care ambele părți se luptă pentru a obține bunăvoința Statelor Unite care au amenințat că vor abandona eforturile de pace.
- Sunt exercitate presiuni asupra Moscovei și Kievului pentru a demonstra că există progrese în vederea încheierii războiului din Ucraina, care a intrat deja în al patrulea an
- Președintele american Donald Trump a declarat că își pierde răbdarea și că va renunța la eforturile de pace.
Citește despre modul în care Rusia și Ucraina se acuză reciproc de blocarea negocierilor de pace.