Cardinalul Victor Manuel Fernandez, șeful Biroului Doctrinar al Vaticanului, a prezentat un document prin care Sfântul Scaun își reafirmă opoziția față de operațiile de schimbare de sex, teoria genului sau maternitatea-surogat. Ele sunt considerate "încălcări grave ale demnității umane", iar Vaticanul le pune în aceeași zonă cu avortul și eutanasia, ca "practici care resping planul lui Dumnezeu pentru viața umană".
Vaticanul se opune schimbărilor de sex, teoriei genului și maternității-surogat
Biroul Doctrinar al Vaticanului a emis o declarație de 20 de pagini, numită "Demnitate infinită", care a fost în lucru timp de cinci ani. După o revizuire substanțială în ultimele luni, documentul a fost aprobat pe 25 martie de Papa Francisc, care a dispus și publicarea.
Vaticanul și-a reafirmat respingerea față de "teoria genului" sau a ideii că genul cuiva poate fi schimbat și precizează că Dumnezeu i-a creat pe bărbat și pe femeie ca ființe separate din punct de vedere biologic și a spus că oamenii nu trebuie "să se chinuie" cu acel plan sau să încerce "să se facă pe sine Dumnezeu. De aici rezultă că orice intervenție de schimbare a sexului, de regulă, riscă să altereze demnitatea unică pe care persoana a primit-o din momentul concepției", se spune în document, conform AP.
Totodată, se subliniază distincția între operațiile de schimbare de gen și "anomaliile genitale", care pot fi prezente la naștere sau care se dezvoltă ulterior. Aceste anomalii "pot fi rezolvate cu ajutorul profesioniștilor din domeniul sănătății", așa cum arată documentul.
"Trebuie subliniat faptul că sexul biologic și rolul socio-cultural al sexului (genului) pot fi distinse, dar nu separate", se arată în Declarația "Demnitate infinită".
În document se reamintește și poziția Vaticanului care se opune avortului și eutanasiei, dar și că maternitatea-surogat încalcă atât demnitatea mamei, cât și a copilului. Sfântul Scaun face referire la posibila exploatare a femeilor sărace, ca mame-surogat.
Documentul Vaticanului afirmă că un copil "are dreptul de a avea o origine pe deplin umană (și nu indusă artificial) și de a primi darul unei vieți care manifestă demnitatea celui care i-o dă. Având în vedere acest lucru, dorința legitimă de a avea un copil nu poate fi transformată într-un 'drept la un copil' , care nu respectă demnitatea acelui copil, ca beneficiar al darului vieții.”
Vaticanul și-a publicat poziția privind genul, în 2019, când Congregația pentru Educație Catolică a respins ideea că oamenii își pot alege sau schimba genul și a insistat asupra complementarității organelor sexuale biologice masculine și feminine pentru a crea o nouă viață. Noul document reia temele de la acea vreme.
Documentul denunță, de asemenea, "teoria genului" drept "cel mai mare pericol" cu care se confruntă omenirea astăzi, "o ideologie urâtă" care amenință să anuleze diferențele date de Dumnezeu dintre bărbat și femeie. Totodată, este criticat ceea ce el numește "colonizarea ideologică" a Occidentului, în lumea în curs de dezvoltare, acolo unde ajutorul pentru dezvoltare este uneori condiționat de adoptarea ideilor occidentale despre gen și sănătatea reproducerii.
Acestea sunt unele dintre problemele controversate ale momentului, însă documentul a fost criticat imediat de diverși avocați ai grupărilor LGBTQ, care l-au incriminat și despre care au spus că e "învechit, dăunător și contrar scopului declarat de a recunoaște demnitatea infinită a tuturor copiilor lui Dumnezeu". Ei au avertizat că această poziție ar putea avea repercusiuni asupra persoanelor trans-sexuale, alimentând violența și discriminarea.
"Deși prezintă o rațiune minunată pentru motivul pentru care fiecare ființă umană, indiferent de situația sa de viață, trebuie să fie respectată, onorată și iubită, documentul nu aplică acest principiu persoanelor de diferite genuri", a spus Francis DeBernardo, de la New Ways Ministry, care pledează pentru catolicii LGBTQ.
Documentul vine într-un moment în care există reacții împotriva persoanelor transgender, inclusiv în Statele Unite, unde unele legislaturi din statele conduse de republicani iau în considerare o nouă rundă de proiecte de lege care să restricționeze acordarea îngrijirii medicale pentru tinerii transgender, și, în unele cazuri, pentru adulți. În plus, sunt luate în calcul unele proiecte de lege care reglementează pronumele tinerilor, echipele sportive și băile din școli, precum și unele cărți și programe școlare.
Vaticanul nu se opune homosexualității
Cu toate acestea, reprezentantul Bisericii Catolice spune din nou că nu incriminează homosexualitatea și nici nu crede că este corect să fie incriminată. El a precizat că "este dureros" să vadă că unii catolici susțin legi anti-homosexualitate.
Anul trecut, Papa Francisc și-a exprimat un punct de vedere similar și a spus că e nedrept să existe astfel de discriminări și că "homosexualitatea nu este o crimă". Ba mai mult, Suveranul pontif și-a dat acceptul ca preoții catolici să poată da binecuvântarea persoanelor de același sex, însă nu și căsătoriei acestora.
Biroul Doctrinar al Vaticanului spune că ar exista în jur de 50 de țări care incriminează persoanele LGBTQ "într-un fel sau altul" și că există "zece legi" care prevăd pedeapsa cu moartea pentru așa ceva.
Astfel, în document se face referire la faptul că este "contrar demnității umane că, în unele locuri, nu puțini oameni sunt închiși, torturați și chiar privați de bunăstarea vieții doar din cauza orientării lor sexuale".