Update:
Grecia devine prima țară Ortodoxă care votează în favoarea căsătoriilor între persoanele de același sex.
Din cei 254 de deputați prezenți în Parlament, 176 au votat pentru, 76 împotivă și doi s-au abținut. Astfel, Grecia devine a 37-a țară din lume, a 17-a țară din Uniunea Europeană și prima țară ortodoxă care votează pentru casătoriile între persoanele de același sex și dreptul de a adopta pentru părinții de același sex.
Deși este un premier conservator, Kyriakos Mitsotakis a numit adoptarea acestui proiect de lege ”un punct de cotitură pentru drepturile omului” și consideră Grecia ca fiind o "ţară progresistă şi democratică, ataşată cu pasiune de valorile europene”.
Partidul său, Noua Democrație (ND) și Biserica Ortodoxă s-au opus acestei reforme care își dorește să ofere un suport social pentru persoanele LGBTQIA+.
Joi, zeci de oameni s-au adunat în fața Parlamentului din Atena, pentru a își manifesta bucuria față de noua lege.
"Pentru fiecare cetăţean democrat, astăzi este o zi de bucurie. De mâine va fi înlăturată o barieră", declarase mai devreme Mitsotakis într-un discurs adresat parlamentarilor.
Mitsotakis s-a confruntat cu o rebeliune din partea partidului său Noua Democrație.
Grecia este gata să voteze căsătoriile între persoanele de același sex
Știrea inițială: Un plan de legalizare a căsătoriilor civile și a adopțiilor între persoane de același sex, promovat de guvernul grec de centru-dreapta, este pe cale să fie aprobat de Parlament.
Acest lucru va fi posibil datorită sprijinului opoziției de stânga, în ciuda reacțiilor negative ale Bisericii Ortodoxe.
Planurile premierului grec Kyriakos Mitsotakis de a legaliza căsătoria între persoane de același sex în țară și de a permite adopția pentru cuplurile LGBTQ+ au obținut joi sprijinul crucial al opoziției de stânga.
Stefanos Kasselakis, fostul bancher gay,care conduce partidul de stânga Syriza, a declarat că va da instrucțiuni celor 38 de parlamentari ai săi să voteze în favoarea propunerii, chiar dacă a criticat măsura pentru că nu merge suficient de departe în ceea ce privește drepturile parentale.
Kasselakis, care s-a căsătorit cu soțul său la New York în octombrie 2023, și-a exprimat dorința de a avea copii prin intermediul unei mame surogat - o practică care a fost condamnată recent de Papa Francisc și care a devenit ilegală în Italia.
Noua măsură promovată de Mitsotakis nu permite cuplurilor de același sex să obțină în viitor copii prin intermediul mamei surogat. Cuplurilor de același sex care au deja copii li s-ar acorda drepturi parentale depline.
În prezent, țara permite această procedură doar în cazul femeilor - singure sau căsătorite - care nu pot avea copii din motive de sănătate. La fel ca și cuplurile heterosexuale, bărbații sau femeile singure au dreptul de a adopta.
Un proiect de lege anterior, propus la începutul acestei săptămâni, ar fi permis dreptul de a fi părinte prin intermediul mamelor surogat.
Într-un interviu acordat televiziunii private Star TV, politicianul a declarat că, în ciuda "imperfecțiunilor" sale, propunerea dezvăluită miercuri de premier conține "câteva elemente pozitive".
Grecia a legalizat deja parteneriatele între persoane de același sex în 2015.
🇪🇪 Estonia has just voted to legalise same-sex marriage, becoming the first Baltic country to do so.
— euronews (@euronews) June 20, 2023
Where else in Europe is same-sex marriage legal? Take a look at our map!
(Includes laws that may not yet have come into effect) pic.twitter.com/robvvpHVOi
Sprijinul opoziției ar asigura că legea va trece de parlamentul cu 300 de locuri, în ciuda faptului că o duzină de parlamentari din partidul de centru-dreapta al lui Mitsotakis, Noua Democrație, se opun. Partidul are un total de 158 de parlamentari în parlament.
Kasselakis l-a criticat pe prim-ministru pentru că a refuzat să îi forțeze pe toți legislatorii săi să susțină o chestiune legată de drepturile omului, numindu-i "lașitatea politică". Mitsotakis a fost reales pentru al doilea mandat cu o victorie zdrobitoare în urmă cu doar șase luni.