Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Papa Francisc își cere scuze după ce a folosit insulte la adresa comunității LGBTQ în timpul unei întâlniri cu episcopii

Papa Francisc și-a cerut scuze după ce s-a aflat că a folosit insulte anti-LGBTQ în timpul unei întâlniri cu episcopii. Suveranul Pontif, în vârstă de 87 de ani, ar fi folosit acea remarcă homofobă într-o întâlnire "cu ușile închise", săptămâna trecută, când ar fi spus episcopilor italieni că bărbaților gay nu ar trebui să li se permită să se școlească pentru preoție.

Papa Francisc, scuze după ce a folosit insulte la adresa comunității LGBTQ

"Papa nu a intenționat niciodată să ofenseze sau să se exprime în termeni homofobi și își extinde scuzele celor care au fost jigniți de folosirea unei anumite exprimări, așa cum a fost ea dezvăluită de alții. Așa cum El a spus în mai multe rânduri, în Biserică este loc pentru toată lumea, pentru absolut toată lumea! Nimeni nu este inutil, nimeni nu este de prisos, există loc pentru toată lumea. Așa cum suntem noi toți", a fost comunicatul Vaticanului.

Comentariile Papei au ieșit la iveală pe 27 mai, când ziarele italiene Corriere della Sera și La Repubblica au relatat despre acea întâlnire care a avut loc pe 20 mai, citând surse prezente la fața locului.

Articolele respective spun că Papa a folosit termenul "frociaggine" (n.r.: un cuvânt vulgar italian care se referă la homosexuali), despre care a spus că există în unele seminarii.

Ziarul Corriere della Sera susține că Papa, care este argentinian, dar care vorbește și italiana ca a doua limbă, e posibil să nu fi fost conștient acel termen jignitor. Sursa menționată precizează că remarca Papei a fost întâmpinată cu râsete de către episcopi.

O altă sursă apropiată Papei a declarat pentru CNN că expresia ar putea fi înțeleasă și în sensul că ar exista "un climat gay" în seminarii.

Comentariile lui Francisc au fost făcute în contextul propunerilor episcopilor italieni de a modifica liniile directoare privind candidații la teologie.

Vaticanul a decis, în 2005, că Biserica nu poate permite hirotonirea bărbaților care sunt în mod activ gay sau au tendințe homosexuale "profund înrădăcinate". Papa Francis a menținut acea decizie și în 2016. Doi ani mai târziu, el le-a spus episcopilor italieni să nu accepte candidați homosexuali la teologie.

Cu toate acestea, în timpul pontificatului său, Papa a căutat să ofere o abordare mai primitoare catolicilor LGBTQ+. De altfel, când a fost întrebat despre preoții gay, el a spus: "Cine sunt eu să judec?" Totodată, el a oferit posibilitatea ca preoții să ofere binecuvântări informale cuplurilor de același sex.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE