România este țara contrastelor din punct de vedere al infrastructurii rutiere. În vreme ce numărul de kilometri de autostradă este în creștere, drumurile naționale, judetene sau comunale ocupă în continuare un număr important de kilometri. Nici drumurile asfaltate nu sunt mai bine. Multe dintre ele au ieșit din garanție.
România, țara contrastelor în infrastructură
Cristi Popa, jurnalist Euronews România: „Pare cumva incredibil, dar în România, unde sunt așteptări uriașe în ceea ce privește kilometrii de autostradă și drumuri expres, nu mai puțin de 114 kilometri de Drumuri Naționale sunt drumuri naționale pietruite. Dacă este să ne uităm mai departe, la drumurile comunale, constatăm că doar nouă mii de kilometri sunt modernizați.”
Ultimele date venite de la Institutul Național de Statistică arată că, în continuare, România are probleme serioase de infrastructură. Cele mai multe drumuri din rețeaua vastă de aproape 87 de mii de kilometri sunt reprezentate de dumurile județene și cele comunale.
Șofer: „Groaznic! Groaznic, infrastructura încă nu este dezvoltată absolut deloc. Capitală europeană fără Centură. Am stat 35 de minute pe autostradă ca să intrăm în București! Lipsă de profesionalism a celor care ne conduc, incompetență.”
Reporter: De plătit, cine plătește?
Șofer: „Noi, noi plătim nonstop, asigurări mari și toate costurile pentru mașină tot noi le suportăm. Pe ministrul Transporturilor nu îl interesează, el are drumurile lui, dă drumul la girofar, el a trecut și noi am rămas aici!”.
Cristi Popa, jurnalist Euronews România: „Problema este că multe lucrări arată cam așa: la scurt timp după ce asfaltul este turnat, lucrarea este practic complet inutilă, spun mulți specialiști, iar datele INS arată că mare parte din rețeaua de drumuri din România, procente importante, are durata de serviciu depășită.”
Specialiștii INS relevă că drumurile de pământ sau de piatră reprezintă în continuare procente importante, la final de 2024, iar ponderea reprezentată de autostrăzi sau drumuri expres este în continuare destul de mică, de 7 la sută din totalul drumurilor naționale. Oficialii spun, însă, că ritmul de construcție de autostrăzi și drumuri expres este unul bun, iar procentele vor crește.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Am propus, atunci când a fost votat acest nou Guvern, ca la Ministerul Transporturilor, în patru ani de zile, să ajungem cu încă aproape 1000 de km în plus, cam 250 pe an, de autostradă sau drum expres dați în circulație, să ajungem la peste 2000, pe la 2000 de km.
Una dintre cele mai așteptate porțiuni care urmează a fi inaugurată este pe lotul 3 de pe A0 SUD. Cu ani de întârzieri, constructorul spune că la finalul lunii mai se va circula pe porțiunea ce va lega A1 de A0.
Mihai Alexandru Crăciun, fondator Construim România: „De doi ani de zile au tot anunțat termene nerealiste, adică anunțau că în trei luni terminăm, în șase luni terminăm, deși era clar că este imposibil. Erau foarte multe blocaje, lucrări de utilități blocate în birocrație și așa mai departe și asta i-a dus la pierderea credibilității.”
Oficialii spun că în următoarele două luni ar putea fi inaugurați alți 15 kilometri între Pitești și Curtea de Argeș, dar și porțiunea dintre Mizil și Pietroasele de pe A7.