Sindicatele din Educaţie vor să declanşeze o grevă generală, având în vedere că solicitările lor au rămas fără rezolvare și strâng semnături pentru demararea procedurii.
Mai mult decât atât, Guvernul intenţionează să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajaţii din învăţământ.
Până la o eventuală grevă, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională Sindicală (FNS) "Alma Mater" vor picheta, din nou, sediul Guvernului în zilele de 25 şi 26 aprilie, iar în data de 10 mai vor organiza un marş de protest la care sunt aşteptaţi peste 15.000 de membri de sindicat.
Ce au transmis sindicatele din Educație
"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater" anunţă Guvernul României şi Parlamentul că au demarat referendumul pentru strângerea de semnături în vederea declanşării grevei generale. Hotărârea de a apela la această formă extremă de protest este cu atât mai justificată cu cât, prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care urmează să fie discutat în Coaliţia de Guvernare, Executivul intenţionează să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajaţii din învăţământ", se arată în comunicatul transmis de cele trei federaţii sindicale, pentru Agerpres.
Potrivit sindicaliştilor din Educaţie, intenţiile Executivului sunt de a plafona cheltuielile de personal la nivelul anului 2022, imposibil de realizat în sistemul de învăţământ, deoarece salariile cadrelor didactice se majorează odată cu trecerea la un grad didactic superior/ o nouă tranşă de vechime, dar şi de a bloca atingerea de către personalul didactic auxiliar şi nedidactic a salariilor de bază din Legea 153/2017, contrar promisiunii făcute de preşedinţii PSD şi PNL în urmă cu două săptămâni.
De asemenea, sindicaliştii susţin că noile decizii ale Executivului ar accentua deficitul de personal prin: interdicţia cumulului pensiei cu salariul şi prin blocarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante, inclusiv a activităţilor de formare profesională, esenţiale în dezvoltarea carierei didactice.
Nu în ultimul rând, organizaţiile sindicale cer instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflaţiei, plata suplimentară a personalului din unităţile/instituţiile de învăţământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile precum şi plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
Reacția ministrului Educației
”Am primit și eu comunicatul de presă din partea celor trei federații sindicale din învățământ. Am văzut care sunt doleanțele cadrelor didactice. Așa cum știți, Ministerul lucrează împreună cu federațiile sindicale pentru a rezolva problemele legate de salarizare.
În ceea ce privește Ordonanța de Urgență la care sindicatele fac referire, la Ministerul Educației lucrăm deja la o serie de observații pe care să le trimitem Ministerului Finanțelor. Avem încredere că în discuția din cadrul Guvernului, lucrurile se vor rezolva.
Avem nevoie să putem angaja cei 1200 de consilieri aprobați prin Hotărârea de Guvern de la sfârșitul anului trecut, inclusiv pentru a combate violența în școli.
Considerăm că domeniul educației trebuie să fie un domeniu cu niște excepții, care să ne permită să ne continuăm activitatea în mod normal.”, este declarația făcută de Ligia Deca, referitor la amenințările sindicatelor din educație cu privire la grevă.