După ce oferta guvernanților de săptămâna trecută a fost respinsă de sindicaliști, aceștia au venit cu o nouă ofertă, potrivit surselor Euronews, care implică două prime în valoare de către 2.000 de lei fiecare pentru susținerea cadrelor didactice. O parte dintr-o primă va putea fi cheltuită doar pentru susținerea carierei didactice și va fi obținută doar cu documente justificative.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicale Spiru Haret, a explicat pentru Euronews România care este situația actuală a negocierilor și dacă liderii sindicaliști sunt de acord cu noua propunere a Guvernului.
”Decizia trebuie să revină în totalitate colegilor noștri. Așa este corect, ei trebuie să cunoască fiecare ofertă care vine din partea Guvernului și să se decidă în cunoștință de cauză. Eu pot să spun că mi-aș dori mai mult, că așteptările mele sunt mai mari și că-mi doresc o salarizare decentă și voi accepta efectiv ceea ce vor decide colegii pentru că așa este corect și moral”, a explicat Marius Nistor, președintele Federației Sindicale Spiru Haret.
Marius Nistor a mai explicat și faptul că acest stimulent oferit de Guvern nu oprește greva, cel puțin nu în acest moment. Astăzi se va organiza un marș de la Palatul Victoria la Palatul Cotroceni, iar alte manifestații sunt așteptate și mâine.
”Colegii hotărăsc dacă este un pas sau nu. Nu este o grevă declanșată de un lider de sindicat, este o grevă a sute de mii de angajați din învățământul preuniversitar și ei hotărăsc ce anume este bun sau nu în momentul de față. Perspectiva mea este una foarte clară. Astăzi suntem în grevă, astăzi se organizează una dintre cele mai mari acțiuni de protest la care vin mii de colegi din București și din țară. Astăzi ne vom deplasa de la Palatul Victoria, la Palatul Cotroceni”, a explicat Marius Nistor, președintele Federației Sindicale Spiru Haret.
Singura variantă ca această grevă să se termine este soluționarea problemei salarizării într-o variantă acceptată de liderii de sindicat și protestatari.
”O salarizare decentă. O variantă care să fie considerată corectă de către colegii noștri. Pentru că aici nu mai vorbim doar de membri de sindicat, discutăm de toți cei care susțin această acțiune de protest. Ei (n.red. reprezentanții Guvernului) au oferit o soluție. În momentul de față această soluție este înaintată către unitățile de învățământ, dar astăzi protestăm, astăzi este grevă și probabil și mâine”, a preciazat Marius Nistor.
Dacă sindicaliștii și reprezentanții Guvernului nu ajung la un consens, greva s-ar putea prelungi fapt ce ar pune pauză organizării examenelor de final de an. Cu toate acestea, Marian Nistor a explicat că nu s-a luat în calcul varianta înghețării anului școlar
”Pentru salariul unui profesor vă spun foarte clar. Așteptarea este punerea în aplicare a acelei grile de salarizare negociată cu ministerul Educației și înaintată către ministerul Muncii. La ultima întâlnire pe care am avut-o cu reprezentanții Guvernului ca un prim pas trebuiau să meargă o creștere a veniturilor cu 25% și cuprinderea într-un act normativ a faptului că salariul debutantului trebuie să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie și să se constituie bază de calcul pentru toate celelalte funcții din învățământul preuniversitar. Acestea au fost cele două condiții, din păcate în momentul de față nu vorbim nici de o creștere a veniturilor cu 25%, nu discutăm de vreun act normativ, discutăm de un acord politic”, a conchis Marius Nistor, președintele Federației Sindicale Spiru Haret.
Ce le oferă guvernanții profesorilor pentru a opri greva
Pentru personalul didactic (didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control și didactic auxiliar):
- prime pentru susținerea carierei didactice 2.000 de lei net suma forfetară (în data 5 iunie) + 2.000 lei net (5 octombrie) din care 30% (600 lei) garantat suma forfetară - pentru diferența de 70% (1.400 lei pentru achiziție de laptopuri, tablete, cărți, materiale didactice, cu documente justificative pentru decont pana la încheierea proiectelor europene pe finanțare PNNR). De asemenea, aceștia precizează că cei 2.000 lei din octombrie se vor acorda, în fiecare an, până în anul 2027.
Pentru personalul nedidactic:
- Majorare 8-9% pentru personalul nedidactic (prin ajungerea la salariile din Anexa nr. 8 la Legea-cadru nr. 153/2017);
- Prime de câte 500 de lei net (în data de 5 iunie), suma forfetară și 1.000 lei net (pe 5 octombrie), din care 30% suma forfetară și 70% pentru cursuri de igienă și altele asemenea. De asemenea, suma de 1.000 lei din octombrie se va acorda, în fiecare an, până în anul 2027.
Este menționată și devansarea începerii discuțiilor pe grila de salarizare cu reprezentanții sindicatelor. Acestea trebuiau sa înceapă din 15 iulie și au început pe 29 mai, la Ministerul Muncii cu ministrul Muncii Marius Budăi și ministrul Educației Ligia Deca.
Această propunere nu este apropiată de cerințele sindicaliștilor de până acum. Luni, în negocierile de la Ministerul Muncii, aceștia au precizat că își doresc creșteri salariale de 25% în acest an, pentru toți profesorii.