Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de fermieri au protestat în Polonia. Ei se opun politicilor de combatere a schimbărilor climatice aprobate la nivelul UE

Mii de fiermierii polonezi au protestat în Varșovia față de politicile climatice ale Uniunii Europene. Ei spun că regulile aprobate la nivelul Uniunii fac agricultura mai scumpă și nimeni nu-i ajută să-și recupereze pierderile.

Fermierii polonezi au ieșit în stradă pentru a-și manifesta nemulțimirea față de Pactul Verde al Uniunii Europene. Programul propune reducerea treptată la zero a emisiilor de dioxid de carbon din țările membre. Protestatarii au cerut organizarea unui referendum privind aplicarea în Polonia a regulilor aprobate de Bruxelles.

”Eu sunt proprietara unei ferme de vaci. Protestez pentru că nu-mi doresc să devin o sclavă, fiermierii nu-și doresc să devină sclavi pe propriile pământuri. Dacă trebuie să ne adaptăm la regulile Pactului Verde, atunci vorbim de sclavie. Aceste reguli ne impun ce să cultivăm, când să cultivăm și cum să ne îngrijim terenurile”, spune o protestatară.

”Mi-aș dori ca nu doar polonezii, dar și europenii să se trezească și să ia atitudine. Astfel, nimeni nu ne va fura libertatea și nu ne va dicta cum să trăim”, a menționat un alt protestatar.

Protestatarii au cerut o întrevedere cu premierul Donald Tusk

Manifestația a fost susținută de partidul populist de dreapta „Lege și Justiție”, care a pierdut puterea în urma alegerilor de anul trecut. Protestatarii au cerut o întrevedere cu premierul Donald Tusk, pe care îl acuză că a acceptat regulile impuse de Bruxelles fără a ține cont de cei care fac agricultură.

”Încă mai există polonezi care nu vor să permită distrugerea Poloniei. Polonezi care își doresc ca țara lor să fie suverană, independentă și puternică”, spune un protestatar.

Fermierii polonezi nu sunt nemulțumiți doar de politicile Uniunii Europene pentru combaterea schimbărilor climatice. De anul trecut, ei au organizat o serie de proteste pentru a opri importurile de produse ieftine ucrainene. Timp de mai multe luni, frontiera cu Ucraina a fost blocată de manifestații organizate de agricultori polonezi și de șoferi de camioane. Autoritățile de la Varșovia au impus restricții pentru importurile de produse ucrainene și au oferit subvenții fermierilor care s-au plâns de concurență neloială, dar nu au reușit să oprească valul de proteste.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE