Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul duș stradal a fost montat în București. Ce spun oamenii despre sistemul care pulverizează apă rece peste ei

Primul duș stradal din București a fost montat la Piața Veteranilor. Sistemul care pulverizează apă rece este o oază de răcoare pentru oamenii care trec pe stradă și sunt stropiți de perdeaua de vapori. Cei care sunt pe stradă și vor să se hidrateze evită să bea apă de la cișmelele publice. Și legumele și fructele din piețe sunt afectate de caniculă. Se strică mai repede, iar vânzătorii sunt nevoiți să le vândă la prețuri mai mici pe cele care s-au mai veștejit.

Primul duș stradal din București a fost montat la Piața Veteranilor

Dușul stradal este privit cu ochi buni de oamenii care trec pe Bulevardul Iuliu Maniu și vor să fugă din calea celor peste 40 de grade Celsius.

Trecem și noi pe aici când putem, ne mai răcorim, ne întoarcem. Sunt bune, să meargă așa toată ziua ar fi minunat și cât mai dese, ca să fie pentru toată lumea.

Te răcorește foarte puțin, dar te răcorește, se schimbă un pic atmosfera aici. Este plăcut.

Magda Costache, jurnalistă Euronews: „Acest schelet din metal are trei metri înălțime și trei metri lungime. Este prevăzut cu mai multe furtunuri și are șapte duze prin care este pulverizată apă rece, iar ele funcționează în intervalul 08:00-20:00”.

Sunt bine venite, la asemenea temperaturi e și cazul. Ar trebui să fie mai dese.

Te bagi acolo un pic, te răcorești un pic și aia e. Chiar e o idee bună. Ar trebui în mai multe locuri să se facă.

Primăria Sectorului 6 spune că acest sistem a fost realizat de cei de la Administrația Domeniului Public. În curând vor mai pune alte nouă dușuri stradale. Totuși, în Sectorul 6 sunt cele mai puține cișmele de unde oamenii pot bea apă când sunt pe stradă, iar cele mai multe sunt în Sectorul 1. Ele sunt distribuite în mai multe zone ale sectoarelor, iar cei care vor să le găsească mai ușor pot accesa harta de pe site-ul operatorului de apă.

Magda Costache, jurnalistă Euronews: „În cele șase sectoare ale Capitalei sunt peste 130 de cișmele publice ale operatorului de apă, iar oamenii care vor să vadă calitatea apei pot descărca buletinul de analiză prin scanarea unui cod QR”.

Cu toate acestea, unii bucureșteni se tem să consume apă de la cișmele.

Reporter: Ați avea încredere să beți apă de acolo?

Nu. Nu știu cât de potabilă este și nu mi se par nici foarte îngrijite.

Nuuu, eu n-am băut niciodată. Mă mai spăl pe mâini, atât.

Vânzătorii din Piața Obor spun că temperaturile ridicate afectează legumele și fructele. Roșiile se crapă mai ușor, se înmoaie ori se pătează și clienții nu mai vor să le cumpere. Castraveții sunt stropiți cu apă ca să nu se deshidrateze.

Comercianții spun că au pierderi în aceste zile cu temperaturi extreme și au fost nevoiți chiar să scadă prețurile. Porumbul care s-a mai veștejit este vândut cu 1 leu, în loc de doi sau trei lei, iar vinetele care s-au zbârcit sunt date cu doi lei kilogramul, în loc de trei. Însă, din cauza secetei și a caniculei, producătorii spun că de multe ori ajung să arunce marfa înainte să o pună pe tarabe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE