Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un apel la 112, la fiecare 5 minute, din cauza caniculei. Oamenii au reclamat că nu mai pot respira, iar unii au leșinat

Cinci apeluri la 112 în fiecare minut. Doar în timpul zilei de duminică, 7500 de persoane au cerut ajutor la numărul de urgență pentru probleme cauzate de temperaturile extreme. Oamenii s-au plâns cel mai des de probleme severe de respirație, ori au sunat pentru a raporta persoane căzute în stradă sau accidente cauzate de caniculă.

Un apel la 112, la fiecare 5 minute, din cauza caniculei

În total, pe parcursul weekendului care tocmai s-a terminat, au fost înregistrate aproape 100.000 de apeluri de urgență. Cele mai multe în București și Ilfov, Constanța și Iași. Dintre ele, peste 26.000 au fost urgențe medicale.

Pe parcursul ultimelor două zile au fost sesizate și aproape 1500 de incendii de vegetație uscată.

Alice Grasu, coordonator al Serviciului de Ambulanță București-Ilfov: „Din data de 18 iunie până astăzi, la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, au apelat și au primit ajutor 7034 de persoane, dintre acestea, 4447 de persoane au prezentat urgențe de cod roșu și cod galben, respectiv cazuri foarte grave și cazuri grave. 92 de persoane au prezentat lipotimii, respectiv senzație de pierdere a stării de conștiență, iar 54 de persoane au prezentat sincope, chiar și-au pierdut starea de conștiență pentru scurt timp. Constatăm o creștere cu 14% a numărului total de solicitări și cu 16% a numărului total de urgență. Se muncește foarte mult. Toate aceste cinci zile de caniculă, care au trecut până acum, au fost cinci zile de foc și pentru serviciul de ambulanță București - Ilfov”.

În timp ce România întâmpină probleme la peste 40 de grade Celsius, autoritățile fac apel la populație să seteze termostatele aparatelor de aer condiționat la o temperatură constant moderată, de aproximativ 24-26°C, pentru a evita suprasolicitarea rețelei. În plus, trebuie evitată folosirea electrocasnicele mari, precum mașinile de spălat sau uscătoarele, între orele 18:00 și 22:00. Acesta interval reprezintă orele de vârf, iar consumul excesiv poate duce la pene de curent. În mai multe județe sunt deja probleme și cu furnizarea apei potabile.

După caniculă, urmează furtuni

Climatologii au avertizat faptul că această căldură extremă ar putea fi urmată de furtuni violente. Este o proporție a naturii. Cu cât este mai mare canicula, cu atât crește și forța vijeliilor, a explicat climatologul ANM Roxana Bojariu la Euronews România.

Roxana Bojariu, climatolog ANM: „Cu cât a fost valul de căldură mai intens, cu atât instabilitățile care vin și răcoresc atmosfera locului sunt mai severe și ele. În sistemul climatic avem o cantitate sporită nu doar de căldură, ci și de vapori de apă și se evaporă de la suprafețele mai calde ale mărilor, ale oceanelor, ori aceste instabilități se alimentează inclusiv cu o cantitate sporită de vapori de apă de unde furtunile de vară, altfel normale pentru anotimpul cald, vin cu precipitații mult mai abundente, pe timp foarte scurt, cu intensificări de vânt, cu episoade de grindină și episoadele acestea sunt cu atât mai severe cu cât aerul ce a existat a avut o temperatură mai ridicată”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE