Primăria oraşului Arad a hotărât să reducă cu două ore iluminatul public pe timp de noapte, pentru a reduce consumul de energie electrică. Măsura a fost adoptată în contextul tendinţelor de la nivelul Uniunii Europene pentru a se face economie de energie.
În condiţiile în care la nivel european există incertitudini privind livrările de gaz rusesc la iarnă, autorităţile din Arad iau în calcul ca de la toamnă să aplice şi alte măsuri, cum ar fi reducerea iluminatului arhitectural.
Lazăr Faur, viceprimarul Aradului, a explicat că pornirea iluminatului stradal este amânată cu o oră, iar acesta se opreşte mai repede cu o oră dimineaţa. De asemenea, semafoarele electrice din oraş care funcţionau intermitent pe culoare galbenă au fost oprite.
"Deocamdată nu am considerat că suntem în situaţia de a lua alte măsuri, pentru că şi acestea ne vor aduce o economie de 10% din consumul de electricitate la iluminatul public. Totuşi, am discutat despre ce vom face de la toamnă, când noaptea va fi mai lungă iar consumul va fi inevitabil mai mare. Este posibil să adoptăm unele măsuri precum reducerea iluminatului arhitectural din oraş", a spus Lazăr Faur, conform Agerpres.
Viceprimarul a afirmat că, pe fondul scumpirii energiei, Primăria Arad ia în calcul să recurgă la energia regenerabilă, având proiecte de instalare de panouri fotovoltaice.
Primăria Arad, primele măsuri pentru a scădea consumul de energie. Parc fotovoltaic, construit cu bani europeni
Autorităţile din Arad vor să obţină două milioane de euro, bani europeni, pentru a realiza un parc fotovoltaic la Compania de Transport Public. Energia produsă ar fi livrată în reţeaua de alimentare a tramvaielor şi ar urma să acopere cea mai mare parte a consumului pentru acest tip de transport. De asemenea, ar alimenta staţiile de încărcare a autobuzelor electrice, notează sursa citată.
"Acest proiect este foarte important pentru noi şi îl vom finanţa chiar şi cu fonduri de la bugetul local, în caz că nu vom obţine banii de la Uniunea Europeană. Proiectul se află în faza realizării studiului de fezabilitate", a spus viceprimarul.
Panouri fotovoltaice, instalate în parcările supraetajate
În plus, municipalitatea din Arad vrea să acopere parcările supraetajate din oraş cu panouri fotovoltaice, iar energia produsă va fi folosită pentru a alimenta iluminatul public. Coordonatorii proiectului mai spun că un alt avantaj ar fi oferirea de protecţie autoturismelor parcate la etaj, unde, în prezent, nu există acoperiş.
Primăria din Arad mai vrea să instaleze panouri fotovoltaice pe clădiri ale şcolilor, precum şi realizarea unui parc fotovoltaic pe suprafaţa unui fost deponeu de deşeuri.