Prima zi de școală vine și cu un nou sezon de răceli, gripe sau alergii pentru copii, specifice acestui anotimp. Îmbolnăvirea celor mici poate fi preîntâmpinată sau tratată cu ușurință, dacă părinții sunt informați.
Părinții trebuie să cunoască diferența între răceală (guturai) și gripă sau o afecțiune infectocontagioasă a copilăriei, cum ar fi rujeola, rubeola, oreion, varicela sau scarlatina. Diferența este febra. Un guturai, o răceală simplă nu dau febra, dau doar nas înfundat, curs de nas, tuse, stare de disconfort generală. Gripa, coronavirus-ul, rujeola, rubeola - acestea dau febră, potrivit doctorului Cadar Sorin Dan, medic Primar O.R.L., Medic Homeopat, președintele Asociației Române de Homeopatie Clinică.
„Febra înseamnă peste 38,5. Ceea e până în aceasta, ne arată că sistemul imunitar s-a activat și începe să lucreze. Nu trebuie la 37,5 să începem să administram medicamente, ci susținem organismul cu ceaiuri calde, cu multă lămâie. Lămâia e foarte importantă. Apoi, o frecție, mai dăm jos din haine, din băscuțe. Expunerea copilului la căldură extremă sensibilizează. Să-i fie copilului foarte cald nu este bine”, transmite dr. Cadar Sorin Dan.
Copiii trebuie să fie protejați la școală
„Este foarte important să se aerisească încăperea unde copiii învață timp de 40-50 de minute. În pauze, copiii trebuie scoși afară și trebuie deschise geamurile. De asemenea, curentul există. Nu doar noi românii avem aceasta noțiune. Este o expunere de curent la aer rece, ceea ce poate predispune la răceli, așa zisele guturaiuri. Expresia <<m-a tras curentul>> este foarte adevărată. Copiii nu trebuie să stea între două surse de aerisire. Geamul deschis, ușa închisă”, mai precizează medicul.
Care e momentul în care nu mai ducem copilul la școală când a răcit?
Potrivit specialistului, copilul stă acasă atât timp cât are febră peste 38,5, plus o zi.
„Dacă strănută, îi curge nasul, dar nu are febră, el poate merge liniștit în colectivitate. Nu este cazul să ținem acasă copilul cu antitermice, antibiotice, pentru că îi curge nasul. E absolut anormal. Școala, pe lângă aportul intelectual, contribuie la maturizarea sistemului imunitar, dar cu cât sistemul este mai bombardat de tot felul de viruși, bacterii și micoze, cu atât mai mult el se educă. Copilul trebuie să se îmbolnăvească. Altfel, creăm o generație de copii slabi, fără capacitate imunitară”, a spus Cadar Sorin Dan, medic Primar O.R.L.
Alimentația – esențială pentru sănătatea și dezvoltarea copiilor
Dr. Cadar Sorin Dan: Aer, mișcare, mâncare, somn. Mâncarea trebuie să fie proteica și vitamino-minerală. Dar, în mod special, proteică. Așa crește un copil sănătos. Copilul nu crește și nu se dezvoltă din lăptuci. Vitaminele și mineralele sunt niște enzime care contribuie, dar proteina e materialul de construcție – lapte, cașcaval, brânză, unt, smântână, carne - acestea sunt alimentele cu care trebuie să se hrănească un copil. Sunt și vegetarienii, dar ei au soia, alune, arahide, care sunt intens proteice, indiscutabil. Citricele sunt foarte bune, aportul vitaminic românesc, și vorbim despre mere, roșii, mărar, fructele de pădure, care au enorme posibilități de a ajuta sistemul imunitar. Așadar, alimentația, mișcarea în aer liber și nu cu multe haine. La căldură copilul transpiră și răcește. Copilul care face mișcare, nu răcește.
Este benefică dezinfectarea în mod repetat?
Potrivit doctorului Cadar, excesul de igienă, asemenea lipsei de igienă, dăunează grav sănătății.
„Un studiu suedez publicat acum 10 ani spune că excesul de igienă îmbolnăvește. Microbii, bacteriile intră prin gură. Copilul se poate juca în nisip, în pământ și nu trebuie dezinfectat. Dacă pune puțin în gură nu face decât să aducă sistemului imunitar material de studiu. Să dezinfectăm copilul din 5 în 5 minute, să-l ferim este greșit. A ocoli o problemă nu înseamnă că ai rezolvat-o, ci doar că ai reportat-o, ai amânat-o pentru anii viitori, când se strâng și altele și nu este în regulă. Trebuie să existe o linie de mijloc. Trebuie să se spele înainte de masă, e normal, igiena firească. Copilul trebuie să fie mai degrabă hidratat, decât dezinfectat de multe ori. Dacă mănâncă fructe care îl hidratează sau proteină, sistemul lui nu va avea de suferit. Mai bine o igienă medie, decât extremă, dar să nu picam spre lipsa totală de igienă”, a concluzionat medicul Sorin Dan Cadar.