Prima fermă de lalele olandeze din România a fost deschisă pentru public în satul Pătroaia-Deal din județul Dâmbovița, la nici o sută de kilometri de Capitală. Plantația se întinde pe un teren de 30 de mii de metri pătrați și atrage zilnic mii de vizitatori. Oamenii pot nu doar să admire florile, ci și să le culeagă, contra cost.
Prima fermă de lalele olandeze din România a fost deschisă pentru public în satul Pătroaia-Deal din Dâmbovița
Tatiana Lipchin, jurnalistă Euronews România: „Ai putea crede că suntem pe unul dintre cele mai faimoase câmpuri de lalele din Olanda, dar nu, suntem la nici o sută de kilometri de București, la o fermă de lalele unică în România. Sunt aici în jur de 1,5 milioane de lalele din 600 de soiuri aduse direct din Olanda. Unele soiuri sunt foarte rare, cum ar fi Acuminata, care este și unul dintre cele mai scumpe. Pe Acuminata, de exemplu, dacă ai vedea-o într-un alt context poate că nici nu ți-ai da seama că este o lalea”.
Ferma de lalele atrage zilnic mii de vizitatori, care rămân impresionați de diversitatea și frumusețea florilor. Oamenii pot nu doar să le admire, ci și să le culeagă pe cele care le-au plăcut cel mai mult. Lalelele costă între 1,5 lei și 3 lei.
Vizitatoare: „Wow! Ce frumos! E uimitor, fascinant, ți se umple sufletul de bucurie”.
Vizitatoare: „Bunica mea avea la țară doar galbene și roșii. De atunci îmi plac, din copilărie, dar așa multe nu am văzut”.
Vizitatoare: „Mi se pare foarte frumos prin prisma faptului că laleaua este și floarea mea preferată. Am fost surprinsă să văd o varietate foarte mare de soiuri pe care nu le mai întâlnisem”.
Vizitatoare: „Sunt extraordinare! Ceva de nedescris. Foarte frumos! Ne place foarte mult! Chiar dacă suntem bătrâni, încântă ochiul”.
Proprietarii acestei ferme sunt soții Gabriel Popa și Camelia Ivanov. După ce au locuit o perioadă în Olanda și au vizitat faimoasele câmpuri cu lalele din Țările de Jos, au decis să le aducă și în România.
Gabriel Popa, proprietarul fermei de lalele: „Am vrut să aducem o expoziție de lalele, a început ca o joacă, cred, noi plantând acum vreo trei ani în curte ceva sortimente care nu se găseau aici, le-am adus din Olanda. După ce oamenii se opreau la gard să le admire, am zis: Bine! Cred că o să meargă!”
Văzând succesul de care se bucură ferma de lalele, Gabriel și Camelia au decis ca de anul viitor să planteze și alte tipuri de flori, printre care și zambile. În plus, va fi amenajată și o zonă de relaxare.
Gabriel Popa, proprietarul fermei de lalele: „Au fost vreo 700-800 de oameni în prima zi la deschidere. Duminică, am fost clar depășiți de situație, a fost uimitor, iar oameni care stăteau - cred că mai bine de o oră - să își plătească florile culese singuri din câmp ajungeau la casă și absolut nimeni nu a fost nervos. Toți mulțumeau, toți felicitau. E ireal”.
Ferma de lalele va fi deschisă până pe 12 mai. Un bilet de intrare pentru adulți costă 30 de lei, iar copiii sub șapte ani au acces gratuit.