E dovada că japonezii celebrează frumusețea în forma ei cea mai simplă. Că pot să primească mult din puțin, cum ar fi simplul privit al unor flori de cireș, o tradiție pe care niponii o sărbătoresc cu bucurie în fiecare primăvară.
Hanami, privitul florilor de cireș
Pe sub petalele care cad când și când, așezați pe pături, pregătiți de picnic. Sau doar în trecere, la pas lent, pe aleile care au de o parte și de alta numai cireși în floare, numită de japonezi sakura.
Din cauza vremii reci, cireșii au înflorit mai târziu, în Tokyo. Și, cum tot ce e frumos durează puțin, ei vor rămâne așa cel mult două săptămâni.
În tot acest timp, milioane de turiști vin de peste tot să-i admire și ca să înțeleagă de la localnici semnificația lor: viața, cu totul, renașterea, dar și moartea. Noblețea – ar mai adăuga unii, sau prietenia dintre natură și om, ar spune alții.
După scurta perioadă de înflorire, florile delicate încep să cadă din arbori. Se spune că ele sunt cele mai frumoase exact în această etapă finală, deoarece alunecă ușor spre pământ.
Hanami, așa se cheamă privitul florilor de cireș.
Iar arborii Sakura au atins deja apogeul înfloririi. O femeie a fost surprinsă când fotografia ramurile joase, încărcate, ale unui cireș de lângă Palatul Imperial din capitala Japoniei.
Iar la lăsarea serii, florile alb și roz sunt văzute într-o altă lumină.